Kapusta pekińska

Kapusta pekińska to podgatunek kapusty właściwej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. Wytwarza podłużne, owalne liście o długości od 30 do 60 cm. Z zewnątrz zabarwione są na jasnozielony kolor, wewnątrz są zaś białe. Środkowe nerwy kapusty są mięsiste, białe i wstęgowato rozkrzewione. Ma delikatny smak, dzięki czemu może być łączona z wieloma składnikami.

Osiąga masę od 1 do 3 kg. Warzywo to jest niskokaloryczne, ma 13 kcal na 100g. Jest bogata w błonnik i białko oraz witaminy C, K oraz A, a także foliany i pirydoksyny. Posiada minerały takie jak: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, selen, siarkę, sód, wapń, potas i żelaza. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, zmniejszające ryzyko chorób serca oraz ochronne w chorobach metabolicznych.

Kapustę wykorzystuje się w kuchni do przyrządzania surówek a także można ją gotować i kisić. Liście kapusty doskonale nadają się również do przyrządzenia różnego rodzaju rolad. Nie powinna być nadużywana przez osoby mające problemy z tarczycą i choroby zapalne gruczołu.

Polecane przepisy z kapusty pekińskiej: