Kasza gryczana

Kasza gryczana to kasza wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Ze zmielonej kaszy gryczanej całej otrzymuje się mąkę gryczaną. To brązowe ziarenka o trójkątnych bokach. Zawiera błonnik, aminokwasy (lizynę), białko, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i jod.

Kasza gryczana obniża poziom cholesterolu, pobudza perystaltykę jelit,wpływa na regulację pracy przewodu pokarmowego, działa korzystnie na kondycję psychiczną, podnosi odporność oraz dobrze wpływa na układ nerwowy. Jest ceniona w kuchni staropolskiej, doskonale nadaje się do przygotowania tradycyjnych potraw, w tym gołąbków i klopsów z mięsa mielonego. Kasza doskonale nadaje się także jako alternatywa dla ziemniaków, czyli smaczny, zdrowy i sycący dodatek do drugiego dania.

Świetnie komponuje się z gulaszem, zrazami, a nawet kotletem schabowym. Kaszę spożywa się również jako samodzielnie danie z odrobiną masła oraz skwarkami z boczku. Doskonale smakuje też z zsiadłym mlekiem oraz słoninką. Kasza rewelacyjnie nadaje się do zup, delikatnie je zagęszcza oraz sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące.

Przepisy na kaszę gryczaną: