Strona główna » Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana
Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana

Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana

Ostatnio polubiłam się z kaszami wszelkiego rodzaju. To że są zdrowe, wiedziałam od zawsze. Jednak przez długi czas nie potrafiłam ich z niczym skomponować. W końcu znalazłam wiele ciekawych inspiracji, zaczęłam kupować różnorodne podroby (nie tylko tradycyjnie filety z kurczaka). Żołądki, serca drobiowe i wiele innych gatunków mięsa, ma bardzo przystępną cenę. Ponadto można wyczarować z nich wiele rozmaitych pyszności, które pasują do wszelkich gatunków kaszy.

Żołądki drobiowe w sosie paprykowym

5 od 6 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

250

kcal

Tradycyjne danie obiadowe w postaci drobiowych żołądków w paprykowym sosie gulaszowym, podanymi oczywiście z klasyczną kaszą gryczaną.

Składniki:

  • GULASZ
  • 800 g żołądków drobiowych

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 większa cebula

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • 3 3 liście laurowe

  • 3 łyżki przyprawy węgierskiej z papryką

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 500 ml wody

  • 3 łyżki mąki

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 2 woreczki kaszy gryczanej

Sposób przygotowania:

  • Żołądki drobiowe myjemy w chłodnej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki i oczyszczamy z ewentualnych żyłek. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim żołądki przez 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Cebulę i obie papryki kroimy drobno i dorzucamy do garnka. Wlewamy 200 ml wody, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy przez 60 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żołądków.
  • W między czasie mieszamy co jakiś czas oraz uzupełniamy wodę, jeśli nadmiernie odparuje. Czas gotowania można wydłużyć nieco, jeśli żołądki nadal pozostaną zbyt twarde.
  • Pod sam koniec gulasz doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz sporą ilością przyprawy węgierskiej z papryką.
  • W dzbanku mieszamy trzepaczką 200 ml wody z 3 łyżkami mąki. Wlewamy do gulaszu i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos delikatnie się zagęści i będzie bardziej treściwy.
  • KASZA GRYCZANA
  • Woreczki z kaszą gryczaną wkładamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu nakładamy porcję kaszy do filiżanki i lekko uklepujemy. Wykładamy na talerzyk odwracając filiżankę do góry dnem.
  • Kopki kaszy polewamy mięsem z sosem gulaszowym.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*