Z zimową pogodą nieodzownie kojarzy mi się gulasz. Może dlatego, że w tym okresie bardzo często odwiedzałem Węgry i tam zajadałem się gulaszami w każdym możliwym wykonaniu. Może dlatego, że gulasz idealnie nadaje się na taką pogodę. Powodów może być wiele. Fakt jest taki, że gulasz zawsze będzie kojarzył mi się z zimą.
Dobry gulasz zawsze porządnie rozgrzeje nas po powrocie z mrozów. Wrzący gulasz jest idealny na powroty, gdy jesteśmy wygłodzeni i zmarznięci. Dodatkowo, jest kaloryczny a w zimowym okresie kalorie są nam niezmiernie potrzebne. Ponadto do przygotowania gulaszu używamy warzyw, których w okresie zimowym zaczyna nam brakować. Przedstawiam więc poniżej najpopularniejsze przepisy na gulasz z serwisu ProstePesto.
Gulasz warzywny z sercami drobiowymi
Zupa gulaszowa z sercami kurzymi i warzywami: marchewką, pietruszką, papryką i cebulą. Gulasz drobiowymi serduszkami i kaszą orkiszową.
Gulasz z karkówki i łopatki wieprzowej
ulasz wieprzowy z soczystym mięsem karkówki i łopatki. Ulubiony sposób na szybkie przygotowanie jednogarnkowego gulaszu.
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką
Gulasz z soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną.
Gulasz z żołądków drobiowych i kasza gryczana
Tradycyjne danie obiadowe w postaci drobiowych żołądków w paprykowym sosie gulaszowym, podanymi oczywiście z klasyczną kaszą gryczaną.
Ratatouille – gulasz warzywny ratatuj
Warzywne Ratatouille pieczone w piekarniku. Śródziemnomorski przepis pochodzący z Nicei, przypomina gulasz z kolorowych warzyw.