Kasza

Kasza to jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych, często w postaci lekko rozdrobnionej lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi mają wysoką wartość odżywczą. Wprowadzenie kasz do jadłospisu chroni m. in. przed nadwagą, otyłością, zaparciami, nowotworami, miażdżycą oraz cukrzycą. Korzystnie działają na układ nerwowy i pracę mięśni, obniżają ciśnienie i zapobiegają niedokrwistości.

Są kasze grube, drobne, prażone, a także w plastikowych woreczkach. Dla zdrowej osoby kasza czym grubsza tym korzystniejsza. Najpopularniejszymi rodzajami są: kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus i manna. Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę.

W skład kasz wchodzą witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E oraz potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk, mangan i krzem. Może być przyrządzana na dwa sposoby: na sypko lub w formie bryły. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn, grzybów, a sypkie kasze można potraktować jako samodzielne danie.

Przepis i pomysły na kaszę: