Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów
Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów

Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów

Sezon grillowy w pełni. Jako że z bloku nie zawsze mamy możliwość udać się na działkę i coś ugrillować, skorzystaliśmy z pomocy grilla elektrycznego. Dzięki niemu powstało śniadanie ze zdrową kaszanką. Kaszanka to nic innego jak kasza z dodatkiem krwi i podrobów wędliniarskich, tj. wątroba, serca, ozorki, płuca. Mimo że nie brzmi to zbyt apetycznie, jest bardzo zdrowa i co najważniejsza smaczna.

Grillowana kaszanka i lekka sałatka pomidorowa

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Grillowana kaszanka z lekką sałatką z pomidorków malinowych i grzankami. Pomysł na wyjątkowe danie śniadaniowe z grilla elektrycznego.

Składniki:

  • 4 swojskie kaszanki

  • 2 pomidory malinowe

  • 2 cebulki szalotki

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • kawałek bagietki


Sposób przygotowania:

  • Swojską kaszankę umieszczamy na grillu elektrycznym na 30 minut. W przypadku zwykłego grillowania na ogniu 20 minut, w tym przypadku kaszankę trzeba piec na tacce by nie pękło jelitko.
  • Pomidorki kroimy w kostkę, można wcześniej obrać je ze skórki. Cebulę szalotkę kroimy w cienkie pióra. Całość zalewamy olejem roślinnym i doprawiamy do pikantności świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
  • Serwujemy z kawałkiem bagietki. Pokrojoną w kromki bagietkę możemy także podsmażyć na grillu, by nabrała chrupkości.

Uwagi:

  • W przypadku braku grilla, kaszankę można także podsmażyć na patelni, na niewielkim gazie przez około 10 minut.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*