Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów
Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów

Swojska kaszanka z grilla i sałatka z pomidorów

Sezon grillowy w pełni. Jako że z bloku nie zawsze mamy możliwość udać się na działkę i coś ugrillować, skorzystaliśmy z pomocy grilla elektrycznego. Dzięki niemu powstało śniadanie ze zdrową kaszanką. Kaszanka to nic innego jak kasza z dodatkiem krwi i podrobów wędliniarskich, tj. wątroba, serca, ozorki, płuca. Mimo że nie brzmi to zbyt apetycznie, jest bardzo zdrowa i co najważniejsza smaczna.

Grillowana kaszanka i lekka sałatka pomidorowa

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Grillowana kaszanka z lekką sałatką z pomidorków malinowych i grzankami. Pomysł na wyjątkowe danie śniadaniowe z grilla elektrycznego.

Składniki:

  • 4 swojskie kaszanki

  • 2 pomidory malinowe

  • 2 cebulki szalotki

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • kawałek bagietki


Sposób przygotowania:

  • Swojską kaszankę umieszczamy na grillu elektrycznym na 30 minut. W przypadku zwykłego grillowania na ogniu 20 minut, w tym przypadku kaszankę trzeba piec na tacce by nie pękło jelitko.
  • Pomidorki kroimy w kostkę, można wcześniej obrać je ze skórki. Cebulę szalotkę kroimy w cienkie pióra. Całość zalewamy olejem roślinnym i doprawiamy do pikantności świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
  • Serwujemy z kawałkiem bagietki. Pokrojoną w kromki bagietkę możemy także podsmażyć na grillu, by nabrała chrupkości.

Uwagi:

  • W przypadku braku grilla, kaszankę można także podsmażyć na patelni, na niewielkim gazie przez około 10 minut.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*