Kefir to musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Jest naturalnym probiotykiem.
Pochodzi z Kaukazu. Dobrej jakości, prawdziwy i najsmaczniejszy kefir powinien mieć lekko musujący i delikatnie drożdżowy smak. Zawiera białko, tłuszcz, biotynę, kwas foliowy, aminokwasy, witaminę D i K, witaminy z grupy B oraz minerały: fosfor i wapń. Kefir wzmacnia układ immunologiczny, stymuluje perystaltykę jelit, pobudza apetyt, wpływa na obniżenie cholesterolu, przeciwdziała osteoporozie oraz wzmacnia kości i zęby. Kefir można spożywać na wiele sposobów.
Niektórzy piją go prosto z butelki, inni dodają do niego świeże owoce i miksują. Są też tacy, którzy jedzą kefir w porze obiadowej, wraz z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Dodawać odrobinę kefiru można także jako zaczyn np. do ciast, chlebów i naleśników.Ciekawostką jest, że kefir zawiera pewną dawkę alkoholu, wahającą się pomiędzy 0.08 – 2%.