Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech

Kefirowe bułki ciabatta jak we Włoszech

Ciabatta tradycyjnie wypiekana we Włoszech ma nieco inny, bardziej podłużny kształt, jednym ze składników wypieku jest mleko. Bułeczki ciabatta z poniższego przepisu wypiekane są z dodatkiem kefiru, oczywiście na drożdżach i jasnej mące pszennej. Są podobne do tych, jakie można kupić w piekarni Lidla.

Puchate bułeczki ciabatta z kefirem

Puchate bułeczki ciabatta z kefirem

5.0 z 1 głos
Danie: PieczywoKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

bułek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

90

kcal

Puchate bułki Ciabatta – włoskie bułki śniadaniowe z dodatkiem kefiru. Płaskie, prostokątne bułeczki wypiekane z białej mąki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypania blatu

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 torebeczka drożdży instant (7 g)

  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 300 ml kefiru w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier i drożdże. Całość przemieszaj ze sobą łyżką.
  • Do suchej mieszanki wlej olej roślinny i kefir, po czym wyrób gładkie ciasto. Przełóż do misy, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką pszenną. Uformuj je dłońmi w długi wałek i za pomocą noża podziel na 10 bułeczek.
  • Ciabatty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, okryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (ponowne wyrastanie ciasta zapewnia bułeczkom puszystą strukturę).
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) i wstaw do niego blaszkę z bułkami. Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu koniecznie wystudź na kratce, co pomoże odparować nadmiar wilgoci z pieczywa.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*