Ciabatta tradycyjnie wypiekana we Włoszech ma nieco inny, bardziej podłużny kształt, jednym ze składników wypieku jest mleko. Bułeczki ciabatta z poniższego przepisu wypiekane są z dodatkiem kefiru, oczywiście na drożdżach i jasnej mące pszennej. Są podobne do tych, jakie można kupić w piekarni Lidla.
Puchate bułeczki ciabatta z kefirem
10
bułek20
min.20
min.90
kcalPuchate bułki Ciabatta – włoskie bułki śniadaniowe z dodatkiem kefiru. Płaskie, prostokątne bułeczki wypiekane z białej mąki.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g mąki pszennej + niewielka ilość do podsypania blatu
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka zwykłego cukru
1 torebeczka drożdży instant (7 g)
30 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
300 ml kefiru w temperaturze pokojowej
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe suche składniki: sól, cukier i drożdże. Całość przemieszaj ze sobą łyżką.
- Do suchej mieszanki wlej olej roślinny i kefir, po czym wyrób gładkie ciasto. Przełóż do misy, okryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką pszenną. Uformuj je dłońmi w długi wałek i za pomocą noża podziel na 10 bułeczek.
- Ciabatty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, okryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut (ponowne wyrastanie ciasta zapewnia bułeczkom puszystą strukturę).
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) i wstaw do niego blaszkę z bułkami. Piecz przez 20 minut. Po upieczeniu koniecznie wystudź na kratce, co pomoże odparować nadmiar wilgoci z pieczywa.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku