Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami

Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami

Słodziutkie polskie truskawki, owocowy przysmak na jaki wszyscy czekamy z utęsknieniem. To chyba najbardziej uniwersalny sezonowy owoc jaki można sobie wyobrazić. Ciasto, tort, mus, deser w pucharku, lody, koktajl – czymże byłyby one bez apetycznych truskawek? Tego roku zakupiliśmy sami mnóstwo truskawkowych sadzonek, konkretnie truskawki pnącej. Na efekty trzeba jeszcze troszkę poczekać, gdyż nasze truskawki są z rodzaju owocujących później. Już nie mogę się doczekać jak pięknie zaczną kwitnąć, a później owocować. Swoje własne zbiory cieszą jeszcze bardziej.

Jednym z moich sposobów na wykorzystanie truskawek jest przygotowanie koktajlu – konkretnie nazywam go truskawkowym kefirem. Swojego czasu próbowałam różnych połączeń koktajlowych: z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, czy krowim mlekiem. Jednak mus truskawkowy zblendowany z zimnych, orzeźwiającym kefirem to najlepsze sprawdzone połączenie. Dobrej jakości kefir ma lekko musującą strukturę, jest rzadki ale nie wodnisty, kultury bakterii zapewniają i chłodna temperatura zapewniają mu orzeźwiający posmak. W dodatku w połączeniu koktajlowym nie ścina się nawet po kilku godzinach, koktajl wystarczy ponownie zamieszać i odzyskuje swój pierwotny wygląd.

Koktajlowy mus truskawkowy na kefirze

Koktajlowy mus truskawkowy na kefirze

5 z 1 głos
Danie: KoktajlKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

80

kcal

Najlepszy przepis na koktajl ze świeżych truskawek, niskokaloryczny. Mus truskawkowy z kefirową bazą to sprawdzone połączenie koktajlu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 800 g 800 świeżych polskich truskawek

  • 200 ml 200 schłodzonego kefiru Krasnystaw

  • 2 łyżki 2 zwykłego cukru (lub mniej lub więcej)

Sposób przygotowania:

  • Świeże słodziutkie truskawki umieść na durszlaku i opłukaj chłodną wodą. Oczyść z szypułek. Przełóż do wysokiego naczynia.
  • Dodaj cukier (możesz go pominąć lub dodać nieco więcej, jeśli lubisz słodsze koktajle) oraz kefir. Zblenduj przez chwilę, aż całe truskawki się rozpadną ale mniejsze cząstki będą wciąż wyczuwalne.
  • Wypij od razu lub przechowaj w lodówce do 5 godzin.

Uwagi:

  • Ciastko na zdjęciu to ciasteczko mandarynkowe z mojej ulubionej cukierni Kołaczek w Oświęcimiu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*