Kokos

Kokos jest owocem, który wywodzi się z Azji. Rośnie na drzewie zwanym palmą kokosową. Drzewo to jest bardzo charakterystyczne i rośnie w krajach tropikalnych. Owoc kokosa ma cienką skórkę i zdrewniały endokarp tworzący pestkę. W środku znajduje się biały miąższ i spora ilość płynu. Zawiera witaminę C, B6, E i K, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

Kokos zwalcza bakterie,reguluje pracę układu pokarmowego, odżywia skórę, wspomaga funkcjonowanie mózgu, wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na zdrowy wygląd skóry i paznokci, obniża cholesterol, zapobiega powstawaniu próchnicy, pomaga w leczeniu Parkinsona i Alzheimera oraz obniża ciśnienie. Miąższ można jeść na surowo lub przetwarzać. Po wysuszeniu produkuje się z niego wiórki. Można też wytłoczyć z niego olej. Wszystkie te formy można zastosować w kuchni np. olej do smarowania pieczywa czy smażenia potraw.

Wiórki idealne są do deserów oraz śniadań w postaci owsianki. Bardzo często dodawane są do naleśników. Mleko kokosowe stosowane do przygotowywania tajskich potraw lub kawy oraz cukier, który może być zamiennikiem białego cukru.

Przepisy kulinarne z kokosem: