Koperek

Koperek to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Pochodzi z Południowo-zachodniej Azji i jest uprawiany na całym świecie. Może być świeży lub suszony. Znany jest z bogatego zielonego koloru oraz intensywnego i aromatycznego zapachu.

Zawiera witaminy A,C, D, E i K oraz witaminy z grupy B, beta-karoten kwas foliowy a także minerały: fosfor, żelazo, magnez, potas i wapń. Działa uspokajająco i nasennie, obniża ciśnienie krwi, wspiera proces trawienia i laktację, działa antyseptycznie, rozkurczowo i antybakteryjnie, pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, obniża poziom złego cholesterolu, łagodzi uciążliwy kaszel,wspiera urodę, chroni przed nowotworem oraz łagodzi migreny i działa odchudzająco.

Najczęstszym sposobem wykorzystania koperku, jest dodawanie go do dań na ciepło, w szczególności do ziemniaków oraz zup ze świeżych warzyw. Jest również smacznym dodatkiem do mizerii oraz kapusty (bigosu lub młodej kapusty). Dobrze sprawdza się w sosach mięsnych oraz jako składnik marynat. Dobrze współgra z daniami na bazie ryb np. z łososiem.

Dania, do których koperek idealnie pasuje: