Kukurydza to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż i pochodzi z Meksyku. Okryta jest jasnozielonymi liśćmi i ma śliskie długie włosy. Ziarna są gładkie i ściśle do siebie przylegają. Charakteryzuje się słodkim smakiem. Najpopularniejszą odmianą jest biała i żółta.
Znajduje się w płatkach śniadaniowych, tortilli, oleju, mące, chrupkach, waflach a nawet w piwie czy whisky. Kukurydza zawiera dużo skrobi i białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik,witaminy A, C, B1, B2, PP, B6 oraz kwas foliowy i pantotenowy, minerały takie jak: potas, selen, żelazo, magnez i mangan. Ma działanie moczopędne i przeciwzapalne, pomaga leczyć stany zapalne nerek, zwiększa krzepliwość krwi, poprawia przemianę materii, pomaga w zwalczaniu bólów reumatycznych, broni przed wolnymi rodnikami, zwiększa odporność organizmu oraz spowalnia proces starzenia.
W kuchni polskiej kukurydza bardzo często jest gotowana z dodatkiem masła,prażona lub grillowana. Jest zdrowa, pożywna i smaczna. Najzdrowsza jest gotowana lub przyrządzana na parze.