Quritto quesadilla tortille z kurczakiem i kukurydzą

Quritto quesadilla tortille z kurczakiem i kukurydzą

Meksykańskie Quritto jak z restauracji KFC. Quesadilla z farszu zapieczonego pomiędzy dwoma plackami pszennej tortilli. Nadzienie z kawałków pikantnego kurczaka, kolorowej papryki i słodkiej kukurydzy z sosem barbeque. Poniżej znajdziesz instrukcję jak przygotować przepis od podstaw, łącznie ze wskazówkami do samodzielnego usmażenia pszennych placków tortilli. Tortille składają się z mąki pszennej, oleju rzepakowego, wody i odrobiny soli – niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu placki.

W moim przypadku żadna wizyta w KFC nie może obejść się bez zamówienia słynnego Quritto. Bywały dni, że Quritto jedliśmy zbyt często i zawsze znalazł się pretekst by odwiedzić po drodze KFC. Na szczęście opamiętaliśmy się i na obecną chwilę jemy od czasu domową, swojską wersję Quesadilli. Nie chcę się chwalić, ale wydaje mi się że jest smaczniejsza od oryginalnej, za sprawą bogato wypełnionego wnętrza placków.

Quritto KFC – tortille przełożone kurczakiem i kukurydzą

5.0 z 12 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: MeksykańśkaTrudność: Łatwe
Porcje

3

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Meksykańska quesadilla. Placki tortilli pszennej z farszem z kurczakiem, papryką i kukurydzą oraz sosem barbecue. Quritto jak z KFC.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • TORTILLA PSZENNA
  • 300 g mąki pszennej

  • 25 ml oleju rzepakowego

  • 150 ml letniej wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • FARSZ
  • 1 mała puszka kukurydzy (około 150 g)

  • 100 g sera żółtego mozzarella

  • 1/2 żółtej papryki

  • 1/2 czerwonej papryki

  • sos barbecue

  • 200 g piersi kurczaka

  • słodka papryka, ostra papryka, sól

  • olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

  • TORTILLA PSZENNA
  • Do misy przesiej mąkę pszenną, wymieszaj ją z połową łyżeczki soli. W kopce mąki uformuj dołek i cienką strużką wlewaj do niego płynne składniki: olej rzepakowy i letnią wodę.
  • Zagnieć ręcznie gładkie ciasto i podziel je na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj cienko na na blacie podsypanym mąką, na kształt okręgu wielkości talerza obiadowego.
  • Placki tortilli usmaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Najlepiej by patelnia miała nieprzywierającą powłokę. Pszenne placki smaż przez 2 minuty z każdej ze stron, do zarumienienia. Po usmażeniu przechowuj przykryte ścierką kuchenną.
  • FARSZ
  • Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz przyprawami: ostrą i słodką papryką oraz solą. Skrop odrobiną oleju rzepakowego, rozmieszaj by dokładnie rozprowadzić marynatę na mięsie. Odstaw na 30 minut.
  • Obie papryki pokrój drobno, kukurydzę odsącz z zalewy, a żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż razem paprykę, kawałki kurczaka i kukurydzę. Zwróć uwagę by mięso całkowicie się ścięło i nie miało surowego wnętrza.
  • QUESADILLA
  • Na patelni ułóż placek tortilli, wyłóż na niego podsmażone składniki (kurczak, papryka, kukurydza). Polej po całej powierzchni niewielką ilością sosu barbecue, posyp tartym żółtym serem. Wierzch przykryj drugim plackiem tortilli.
  • Patelnię przykryj pokrywką i podsmaż jej zawartość na niewielkiej mocy palnika, aż ser zacznie się topić i rozpływać. Ciepłą quesadillę przekrój na 4 części i serwuj najlepiej od razu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*