Kumin

Kumin inaczej zwany kminem rzymskim lub czarnym kminkiem. Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny selerowatych. Uprawiany w Indiach, Azji Mniejszej i w północnej Afryce. Zawiera witaminę C, A i K, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń, cynk i miedź.

Ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, wspomaga leczenie anemii, ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi, działa jako środek wykrztuśny, zmniejsza częstotliwość występowania napadów padaczkowych oraz ma korzystny wpływ na skórę. Ze względu na swoje właściwości, sprzyja obniżeniu masy ciała, co może być pom9cne w rzuceniu zbędnych kilogramów. Kumin jest aromatyczną i pikantną przyprawą,która posiada delikatnie gorzki smak. Stosowany jest jako przyprawa do potraw. Występuje w formie ziaren, jak i mielonej.

Nadaje się do przyprawiania mięs i ryb, zup, gulaszów, jak również do posypania nim chleba czy ciast. Przyprawia się nim też kapustę kiszoną. Olej uzyskiwany z kuminu jest stosowany do aromatyzowania napojów alkoholowych i deserów.

A do czego dodawać kumin?