Kurczak

Kurczak to mięso z kurczaka to inaczej mówiąc mięso drobiowe. Główną zaletą mięsa drobiowego jest wysoka zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka. Jednocześnie jest to jedno z najchudszych gatunków mięsa, stąd niska wartość energetyczna kurczaka.

Tłuszcz zlokalizowany jest głównie pod skórą, a nie wewnątrz mięsa, można go łatwo oddzielić. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Charakteryzuje się wysoką zawartością cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Związki te zwiększają zdolność organizmu do pobierania energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy. Mięso drobiowe jest mięsem dietetycznym, zaspokajającym wymagania osób pozostających na diecie bezglutenowej oraz preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu.

Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. To surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Drób jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny.

Pomysł na dania z kurczaka: