Placki pszennej tortilli, złociste nuggetsy z kurczaka smażone w chrupiącej panierce oraz kremowe tzatziki z ogórkiem i czosnkiem. To jednej z lepszych wrapów z tortilli jakie jedliśmy. Inspiracją do przepisu stało się nowe menu restauracji McDonald’s i McWrapy Tzatziki, jednak z satysfakcją śmiem stwierdzić że nasze wrapy z sosem tzatziki wyszły o wiele smaczniejsze. Za sprawą proporcji składników tzatziki i sposobu ich przygotowania, sos powstaje niezwykle kremowy i aromatyczny.
Wrapy z placków tortilli ze złocistym kurczakiem i tzatziki
8
sztuk30
min.10
min.290
kcalWrapy z tortilli z chrupiącymi nuggetsami z kurczaka i kremowym sosem tzatziki. Placki pszennej tortilli z kurczakiem i domowymi tzatzikami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- NUGGETSY Z KURCZAKA
2 2 filety z piersi kurczaka
przyprawa do złocistego kurczaka
papryka słodka, papryka ostra
sól i pieprz
mąka pszenna
1 1 jajko + 1 łyżka mleka
pikantna panierka do nuggetów
olej rzepakowy do smażenia
- TZATZIKI
300 g 300 gęstego jogurtu greckiego
3 3 ogórki gruntowe
3 3 ząbki czosnku
1 pęczek 1 świeżego koperku
1/2 1/2 cytryny
1 łyżeczka 1 octu jabłkowego
50 ml 50 oliwy z oliwek extra virgin
sól i zmielony czarny pieprz
- WRAPY Z TORTILLI
liście sałaty
1 1 słodki pomidor malinowy
2 2 ogórki gruntowe
1 1 czerwona cebula
8 placków 8 pszennej tortilli
Sposób przygotowania:
- NUGGETSY
- Filety z piersi kurczaka oczyść z ewentualnych kostek i żyłek, po czym pokrój najlepiej w podłużne niezbyt grube części. Posyp przyprawami, solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut dla lepszego przeniknięcia aromatów do mięsa.
- Kawałki mięsa opanieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku z mlekiem i gotowej złocistej panierce (znajdziesz taką w Lidlu w okolicach stoiska z przyprawami). Powtórz panierowanie w jajku i samej panierce, uzyskasz grubszą warstwę chrupiącej panierki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i układaj na nim kawałki panierowanego kurczaka. Usmaż z każdej strony na złocisto, aż mięso się całkowicie zetnie. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- TZATZIKI
- Ogórki gruntowe obierz ze skórki, po czym zetrzyj na grubych oczkach ostrej tarki. Zasyp je 1 płaską łyżeczką soli, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut na sitko aż ogórki puszczą sok. Po tym czasie odciśnij ogórki dłonią i pozbądź się wytrąconej wody.
- Starte i odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, jogurt grecki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, ocet jabłkowy oraz oliwę z oliwek. Tzatziki dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.
- WRAPY Z TORTILLI
- Na każdym placku pszennej tortilli ułóż liść sałaty, plaster pomidora, słupek ogórka, piórko czerwonej cebuli. Połóż po 2 kawałki nuggetów z kurczaka, polej sosem tzatziki i zwiń w rulonik.
Uwagi:
- Wrapy z kurczakiem i greckim tzatziki możesz zajadać zarówno na ciepło lub kilka godzin później na zimno.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tzatziki sos czosnkowo ogórkowy z jogurtemWrapy z parówką, papryką i chrupiącą sałatą
Składane wrapy z tortilli z guacamole i jajecznicą
Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych
Gyros sałatka warstwowa z kurczakiem
Tortilla ze stripsami kurczaka i awokado