Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki

Tortilla z kurczakiem i sosem tzatziki

Placki pszennej tortilli, złociste nuggetsy z kurczaka smażone w chrupiącej panierce oraz kremowe tzatziki z ogórkiem i czosnkiem. To jednej z lepszych wrapów z tortilli jakie jedliśmy. Inspiracją do przepisu stało się nowe menu restauracji McDonald’s i McWrapy Tzatziki, jednak z satysfakcją śmiem stwierdzić że nasze wrapy z sosem tzatziki wyszły o wiele smaczniejsze. Za sprawą proporcji składników tzatziki i sposobu ich przygotowania, sos powstaje niezwykle kremowy i aromatyczny.

Wrapy z placków tortilli ze złocistym kurczakiem i tzatziki

Wrapy z placków tortilli ze złocistym kurczakiem i tzatziki

5.0 z 1 głos
Danie: PrzekąskaKuchnia: MeksykańskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

290

kcal

Wrapy z tortilli z chrupiącymi nuggetsami z kurczaka i kremowym sosem tzatziki. Placki pszennej tortilli z kurczakiem i domowymi tzatzikami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • NUGGETSY Z KURCZAKA
  • 2 filety z piersi kurczaka

  • przyprawa do złocistego kurczaka

  • papryka słodka, papryka ostra

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

  • pikantna panierka do nuggetów

  • olej rzepakowy do smażenia

  • TZATZIKI
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego

  • 3 ogórki gruntowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

  • sól i zmielony czarny pieprz

  • WRAPY Z TORTILLI
  • liście sałaty

  • 1 słodki pomidor malinowy

  • 2 ogórki gruntowe

  • 1 czerwona cebula

  • 8 placków pszennej tortilli


Sposób przygotowania:

  • NUGGETSY
  • Filety z piersi kurczaka oczyść z ewentualnych kostek i żyłek, po czym pokrój najlepiej w podłużne niezbyt grube części. Posyp przyprawami, solą oraz pieprzem i odstaw na 30 minut dla lepszego przeniknięcia aromatów do mięsa.
  • Kawałki mięsa opanieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconym jajku z mlekiem i gotowej złocistej panierce (znajdziesz taką w Lidlu w okolicach stoiska z przyprawami). Powtórz panierowanie w jajku i samej panierce, uzyskasz grubszą warstwę chrupiącej panierki.
  • Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i układaj na nim kawałki panierowanego kurczaka. Usmaż z każdej strony na złocisto, aż mięso się całkowicie zetnie. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • TZATZIKI
  • Ogórki gruntowe obierz ze skórki, po czym zetrzyj na grubych oczkach ostrej tarki. Zasyp je 1 płaską łyżeczką soli, delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut na sitko aż ogórki puszczą sok. Po tym czasie odciśnij ogórki dłonią i pozbądź się wytrąconej wody.
  • Starte i odsączone ogórki przełóż do miski. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, jogurt grecki, sok wyciśnięty z połowy cytryny, ocet jabłkowy oraz oliwę z oliwek. Tzatziki dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji.greckie tzatziki
  • WRAPY Z TORTILLI
  • Na każdym placku pszennej tortilli ułóż liść sałaty, plaster pomidora, słupek ogórka, piórko czerwonej cebuli. Połóż po 2 kawałki nuggetów z kurczaka, polej sosem tzatziki i zwiń w rulonik.tortille z tzatzikitortille tzatziki

Uwagi:

  • Wrapy z kurczakiem i greckim tzatziki możesz zajadać zarówno na ciepło lub kilka godzin później na zimno.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*