Przepis | Strona główna | Dania główne | Przepis na kurczaka na butelce piwa
Przepis na kurczaka na butelce piwa

Przepis na kurczaka na butelce piwa

Kurczak jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa jaki spożywają Polacy. Jest to także najpopularniejszy rodzaj mięsa w krajach zachodu. Jednak to, że jest pospolity nie oznacza, że kurczak musi być nudny. Można go przecież podawać na dziesiątki różnych inspirujących sposobów.

Sposobem, który opisujemy dziś jest kurczak w piwie. Nie chodzi jednak o samą zalewę czy marynatę. Chodzi o sposób pieczenia – nadziewany jest na butelkę. A co w tym takiego nowatorskiego? Czy to jakiś szczególny przepis na kurczaka z piekarnika? Czy chodzi tylko o samą formę pieczenia rzucającą się w oczy?

Na pewno też. Kurczak podany w taki sposób przyciąga wzrok. Lecz wygląd to nie wszystko. Buzujące piwo ciągle nawilża i obmywa kurczaka z zewnątrz przez co skórka jest bardzo aromatyczna i chrupiąca. Nie przypalona. Ale to też nie wszystko. W nagrzanym piekarniku nagrzewa się też szklana butelka. I ona niejako “piecze” kurczaka także od środka. Przez to robi się szybciej i nie przesycha. Warto spróbować nasz przepis na kurczaka nadzianego na piwo!

Przepis na kurczaka nadzianego na piwo w piwnej zalewie

Przepis na kurczaka nadzianego na piwo w piwnej zalewie

5 z 17 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: KurczakKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

105

kcal

Chyba wszyscy uwielbiają kurczaki tak jak my. Zarówno z grilla jak i te z piekarnika z chrupiącą skórką. Może jest to spowodowane tym, że “kurczaki z grilla” były pierwszym fast foodem jaki pamiętam? A może przez to, że są po prostu pyszne. A co powiecie na ciekawą propozycję podania czyli przepis na kurczaka nadzianego na butelkę piwa?

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 1 cały kurczak dobrej jakości, najlepiej z chowu ekologicznego

  • 1 1 butelka ciemnego piwa

  • 5 ząbków 5 czosnku BIO

  • 50 g 50 masła

  • 2 łyżeczki 2 oregano

  • 1 łyżeczka 1 ostrej papryki

  • 2 łyżeczki 2 słodkiej papryki

  • 2 szczypty 2 soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka umyj i natrzyj solą oraz przyprawami (sól, pieprz, oregano, papryka ostra i słodka). Także w środku. Wstaw kurczaka na parę godzin do lodówki, by przeszedł marynatą.
  • Zanurz całą butelkę piwa (nie otwartego) w ciepłej wodzie. Pomoże to ściągnąć naklejki. Butelkę dokładnie umyj i wyszoruj także z resztek kleju.
  • Rozpuść masło (około 3 łyżki). Rozgnieć w prasce 5 ząbków czosnku. Połowę wetrzyj do kurczaka od środka a połowę dodaj do rozpuszczonego masła. Następnie masłem z czosnkiem nasmaruj kurczaka od zewnątrz.
  • Nadziej na piwo zamarynowanego i wysmarowanego masłem z czosnkiem kurczaka. Wsadź go na butelkę kuprem do dołu tak, żeby szyjka butelki wyszła górą. Żeby kurczak lepiej “siedział” na butelce możesz mu związać nogi. Kurczaka nasadzonego na butelkę postaw w foremce (wysokiej na parę centymetrów bo piwo może buzować i nabrać objętości). Piwo odkapsluj.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw kurczaka do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Co 20 minut musisz jednak dodać szczyptę soli do butelki – sprawi to, że piwo będzie buzować i zwilżać swoją pianą kurczaka. Dodatkowo co pół godziny smarować kurczaka zebranym w foremce sosem, najlepiej przy pomocy pędzelka.
  • Po 2 godzinach wyciągnij kurczaka z piekarnika. Wyciągnij z brytfanki na deskę razem z butelką. Ostrożnie przekrój go wzdłuż mostka, aby można było wyciągnąć butelkę. Uważaj, bo butelka będzie bardzo gorąca.

Uwagi:

  • Kurczak ma rumianą chrupiącą skorupkę, natomiast w środku mięso jest miękkie i wilgotne. Kurczaka można podzielić na kilka porcji i śmiało zaserwować w porze obiadowej.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. Zawsze hicior na imprezie. Do tego frytki i sałatka z buraków i ogórka!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*