Limonka to owoc cytrusowy z rodziny rutowatych. Zwykle okrągły, koloru zielonego, o średnicy 3-6 cm, zawierający kwaśne pęcherzyki soku. Przywędrował do Europy z Azji Południowo-wschodniej. Zawiera węglowodany, błonnik, cukry, tłuszcze, białko, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C i E oraz potas, sód, wapń, miedź, żelazo, cynk, fosfor oraz magnez.
Odznacza się niską kalorycznością- w 100g znajduje się około 30 kcal. Wzmacnia, odporność organizmu, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy,wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, ma działanie moczopędne, przeciwdziała anemii, są pomocne w zwalczaniu bólu głowy, zapobiega rozwojowi reumatyzmu, osteoporozy i migreny, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz obniża nadciśnienie tętnicze krwi. Limonka to ulubiony składnik domowych lemoniad.
Pasuje do owoców morza, dań kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Jest też popularnym składnikiem dressingu do sałatek. Sprawdza się jako dodatek do przetworów np. dżemów, marmolad czy konfitur. Jest także dodatkiem do drinków.