Majonez

Majonez to gęsta emulsja wytwarzana z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych, o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Początkowo wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, od początku XX wieku także przemysłowo, w postaci dającej się dłużej przechowywać.

Podstawowe trzy składniki majonezu to więc olej roślinny (idealnie o neutralnym smaku, w a więc słonecznikowy, rzepakowy czy sojowy), ocet, który obniża pH produktu i nadaje mu charakterystyczny smak oraz żółtka jaj, działające jako emulgator. Ponadto dodaje się do niego również sól, cukier, musztardę, substancje smakowe oraz substancje konserwujące. Zawiera witaminy E i K oraz potas, selen i sód. Majonez wzmacnia odporność, zapobiega powstawaniu wolnych rodników, obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia metabolizm. Klasyczny, pełnotłusty majonez zawiera 75%-80% tłuszczu. Na potrzeby rynku wytwarza się jednak także odmiany niskotłuszczowe, bardziej przyjazne dla osób odchudzających się.

Poziom tłuszczu w tych produktach wynosi od 30 do 65%. Na specjalną uwagę zasługuje również majonez wegański – produkt wynaleziony z myślą o osobach nie uwzględniających produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie. Majonez przede wszystkim służy jako sos do sałatek, ale także do kanapek, hamburgerów i jajek. Belgowie słyną nawet zamiłowania do frytek z majonezem.

Przepisy na bazie majonezu: