Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Jajka na twardo w majonezie
Jajka na twardo w majonezie

Jajka na twardo w majonezie

Jajka w majonezie to klasyczna przekąska w naszej rodzinie, kiedy spodziewamy się gości. Oprócz sałatki, półmiska wędlin i serów oraz patery z ciastem, jajka w majonezie obowiązkowo znajdują swoje miejsce na stole. Brzmią banalnie, jednak na co dzień ich nie przygotowujemy, ani nie jemy. Raczej na zwykłe, codzienne śniadanie nie zajadamy takich rarytasów. Dlatego podczas takich rodzinnych spotkać każdy chętnie nałoży sobie na talerz jajeczko, obok sałatki i plasterka szynki. Z własnego doświadczenia wiem, że większość gości preferuje takie przekąskowe klasyki, zamiast wydziwianych i wykwintnych przystawek.

Jajka na twardo w sosie majonezowym

Jajka na twardo w sosie majonezowym

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

5

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

250

kcal

Imprezowe jajka na twardo w majonezie, udekorowane słodką kukurydzą z puszki. Sprawdzony pomysł na przekąskę.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 5 jajek z chowu ściółkowego

  • 5 łyżek 5 majonezu

  • 5 łyżek 5 jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

  • 1/2 puszki 1/2 kukurydzy lub zielonego groszku

  • 2 łyżki 2 świeżo posiekanego szczypiorku


Sposób przygotowania:

  • Jajka włóż do rondelka z wodą (woda powinna mieć zbliżoną temperaturę do jajek, wtedy skorupki nie popękają w trakcie gotowania). Jajka ugotuj na twardo, od momentu kiedy woda zacznie wrzeć gotuj 7 – 8 minut. Po ugotowaniu wylej wrzątek, jajka zalej chłodną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
  • Jajka przekrój na połówki i ułóż obok siebie na dnie półmiska.
  • W garnuszku wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej przygotowane połówki jajek. Na wierzch wysyp słodką kukurydzę odsączoną z zalewy lub groszek z puszki.

Uwagi:

  • Do momentu podania przechowuj w lodówce, półmisek koniecznie owiń przezroczystą folią spożywczą by jajka w sosie nie pochłaniały innych zapachów z lodówki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*