Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Śledź po japońsku. Przysmak z czasów PRL
Śledź po japońsku. Przysmak z czasów PRL

Śledź po japońsku. Przysmak z czasów PRL

W poszukiwaniu nowych smaków, często odkrywamy również te nieco już zapomniane, które dla pokolenia naszych nam czy babć były jednak bardzo popularne i często przygotowywane. Z myślą o wszystkich, którzy chcieliby przypomnieć sobie czasy młodości lub poznać potrawy okresu Polski Ludowej, przypominane są obecnie przepisy na dania i przekąski występujące wówczas na naszych stołach.

Jedną z najpowszechniejszych przystawek “kuchni peerelowskiej” jest właśnie śledź po japońsku. Bez tego dania nie sposób było wyobrazić sobie żadnego przyjęcia czy imprezy. Łatwy w przygotowaniu i z ogólnie dostępnych składników śledź po japońsku idealnie komponował się również z kieliszkiem czegoś mocniejszego. Również dziś możemy go przygotować na każdą okazję a pomoże nam w tym zamieszczony poniżej przepis.

Śledź po japońsku. Przysmak z czasów PRL

Śledź po japońsku. Przysmak z czasów PRL

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PRLTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
wykonanie

10

min.
Kalorie

200

kcal

Był królem każdej zakrapianej imprezy. Nie mogło go zabraknąć na żadnym biesiadnym stole. Był wykwintny i jednocześnie swojski. Śledź po japońsku, bo o nim tutaj mowa, w najlepszym przepisie z czasów PRL.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 filety śledziowe w oleju

  • 2 2 ugotowane na twardo jajka

  • 30 g 30 groszku konserwowego

  • 1/2 1/2 czerwonej cebuli

  • 2 2 ogórki kiszone

  • 2 łyżki 2 majonezu (dodatkowo majonez do ozdobienia jajek)

  • 1 łyżeczka 1 płaska musztardy

  • pieprz do smaku

  • słodka mielona papryka do dekoracji (opcjonalnie)

  • pietruszka lub koperek do dekoracji (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie potrawy zaczynamy od odsączenia filetów z oleju. Wkładamy je do miseczki, zalewamy zimną wodą i moczymy przez półtorej godziny po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeżeli używamy matjasów bez oleju, powinniśmy moczyć je nawet przez kilka godzin pamiętając o kilkukrotnej zmianie wody.
  • Po wymoczeniu śledzi osuszamy je papierowym ręcznikiem i kroimy filety wzdłuż na połówki.
  • Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w połówki. Ogórki kiszone odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę.
  • Groszek konserwowy także odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Ogórki, groszek konserwowy i cebulę wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, majonez i doprawiamy pieprzem.
  • Całość mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na półmisek.
  • Połówki jajek owijamy plasterkami śledzia i układamy na sałatce na półmisku.
  • Każdą połówkę dekorujemy odrobiną majonezu, doprawiamy mieloną słodką papryką oraz oprószamy koperkiem lub pietruszką.

Uwagi:

  • Dodatkowo możemy doprawić potrawę słodką mieloną papryką a do dekoracji wykorzystać pietruszkę lub koperek.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*