Mąka pszenna

Mąka pszenna to rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest najbardziej popularną mąką w Polsce. Wyróżniamy mąkę o różnych typach i barwach. Im ciemniejsza i wyższy numer typu tym jest zdrowsza. Wartość tę określa się po spopieleniu próbki mąki w piecu w temperaturze 950 stopni.

Dochodzi wówczas do spalenia wszystkich substancji organicznych, zostają jedynie mineralne, zwane popiołem. Dobra mąka powinna mieć swoisty zapach, bez obcych woni, oraz lekko słodkawy smak. Ma jednolity biały kolor z odcieniem kremowym lub jasnoszarym. Używana jest do wypieku chleba i wyrobów cukierniczych, wyrobu makaronu, naleśników, placków i pierogów, produkcji sosów, zagęszczania zup. Zawiera witaminy z grupy B, ryboflawinę, kwas foliowy, białko oraz żelazo, potas i wapń.

Posiada w swoim składzie dużą ilość glutenu, który u osób z nietolerancją tego białka może powodować problemy trawienne. Nie należy do produktów o długiej trwałości. Powinno się ją przechowywać w pomieszczeniach suchych i wolnych od szkodników.

Do czego używamy mąkę pszenną?