Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość. Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

5 z 11 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

16

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

170

kcal

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami węgierkami, długo zachowuje świeżość.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 400 g 400 mąki pszennej

  • 100 g 100 mielonych migdałów

  • 30 g 30 świeżych drożdży

  • 150 ml 150 ciepłego mleka

  • 120 g 120 cukru drobnego, do wypieków

  • 30 g 30 masła roztopionego, ostudzonego

  • maleńka szczypta soli

  • DODATKOWO
  • 300 g 300 śliwek węgierek

  • 100 g 100 migdałów w płatkach

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Do szklanki z ciepłym mlekiem wsyp 1 łyżkę cukru i pokruszone w palcach świeże drożdże. Zaczyn drożdżowy wymieszaj łyżką. Masło rozpuść w rondelku na palniku i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do misy przesiej przez sito mąką pszenną. Wsyp mielone migdały, drobny cukier, szczyptę soli. Suche składniki przemieszaj ze sobą i uformuj w nich dołek. Wbij do niego 2 jajka, wlej przestudzone masło i drożdżowy rozczyn.
  • Ręcznie wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do misy, okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm (lub proporcjonalnie dużą tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż odpestkowane i pokrojone śliwki oraz posyp płatkami migdałów. Ciasto ponownie przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 30 minut.
  • Ciasto piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito.

Uwagi:

  • Przed pieczeniem możesz przygotować także cynamonową kruszonkę. Kruszonkę przygotuj ręcznie poprzez zagniecenie 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 80 g masła i łyżeczki cynamonu. Wsyp ją na ciasto przed samym wstawieniem do piekarnika.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*