Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i płatkami migdałowymi, które rośnie jak szalone. Warto wyłożyć je na naprawdę dużą blachę, pomimo cienkiej warstwy ciasta, podczas pieczenia pięknie wyrośnie. Ciasto możesz przygotować w wersji bogatszej z cynamonową kruszonką lub oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem. Mimo że jest to ciasto drożdżowe nie ma masy, jest przyjemnie wilgotne i co więcej, długo zachowuje świeżość. Możesz przechowywać je do 5 dni, pod przykryciem ściereczki w wystudzonym piekarniku.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami

5 od 9 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

16

kawałków
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

170

kcal

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i płatkami migdałów, które rośnie jak szalone. Ciasto ze śliwkami węgierkami, długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 400 g mąki pszennej

  • 100 g mielonych migdałów

  • 30 g świeżych drożdży

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 120 g cukru drobnego, do wypieków

  • 30 g masła roztopionego, ostudzonego

  • maleńka szczypta soli

  • DODATKOWO
  • 300 g śliwek węgierek

  • 100 g migdałów w płatkach

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Do szklanki z ciepłym mlekiem wsyp 1 łyżkę cukru i pokruszone w palcach świeże drożdże. Zaczyn drożdżowy wymieszaj łyżką. Masło rozpuść w rondelku na palniku i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do misy przesiej przez sito mąką pszenną. Wsyp mielone migdały, drobny cukier, szczyptę soli. Suche składniki przemieszaj ze sobą i uformuj w nich dołek. Wbij do niego 2 jajka, wlej przestudzone masło i drożdżowy rozczyn.
  • Ręcznie wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do misy, okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm (lub proporcjonalnie dużą tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż odpestkowane i pokrojone śliwki oraz posyp płatkami migdałów. Ciasto ponownie przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 30 minut.
  • Ciasto piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu oprósz cukrem pudrem przesianym przez sito.

Uwagi:

  • Przed pieczeniem możesz przygotować także cynamonową kruszonkę. Kruszonkę przygotuj ręcznie poprzez zagniecenie 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 80 g masła i łyżeczki cynamonu. Wsyp ją na ciasto przed samym wstawieniem do piekarnika.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*