Makaron spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu, podstawa dań tradycyjnej kuchni włoskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu „spago”, oznaczającego sznurek. Tego makaronu nie przelewa się zimną wodą, ale od razu miesza z sosem i podaje.
Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej, czyli tzw. pszenicy durum. Podczas gotowania zwiększa swoją objętość. W smaku jest podobny do kaszki kukurydzianej. Wykorzystywany głównie do przygotowywania spaghetti bolognese lub carbonara. Podaje się go najczęściej z sosami mięsnymi, mięsno-warzywnymi i warzywami. Idealnie łączy się z pomidorami, kurczakiem, tuńczykiem, szpinakiem, a także w sosie z owocami morza. Doskonale smakuje również na słodko np.z twarożkiem i serkiem waniliowym.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente, tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Po rozciągnięciu i przełamaniu dobrze ugotowanego makaronu, nitka wydaje charakterystyczny trzask, a w jej przekroju widoczna jest niewielka kropeczka, świadcząca o nieprzegotowaniu.