Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa
Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Oszukana carbonara, bo ze śmietanką – jednak według nas najsmaczniejsza na świecie. Do tego szpinak, który nadający wyjątkowy odcień. To jeden z eksperymentów który powstał podczas czyszczenia zapasów z zamrażarki, przed planowaną przeprowadzką. Zasmakował nam jeszcze bardziej niż podstawowa wersja tej polskiej wariacji na temat carbonary.

Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Spaghetti z zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara.

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego

  • 2 cebule żółte średniej wielkości

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • 2 chochelki wody po ugotowanym makaronie

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30 %

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara z Knorr

  • 3 łyżeczki tartego parmezanu lub grana padano


Sposób przygotowania:

  • Obie cebule obierz z łupin i poszatkuj drobno, boczek pokrój w niewielką kostkę. Oba składniki umieść na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż, aż boczek się wytopi a cebula lekko zrumieni.
  • Dodaj mrożony szpinak i nadal podgrzewaj, aż zielone bryły szpinaku całkowicie się rozpadną i ogrzeją. W międzyczasie zacznij gotować makaron spaghetti w lekko osolonym wrzątku.
  • Na patelnię wlej śmietankę kremówkę 30 % oraz 2 chochelki gorącej wody z gotującego się makaronu (woda z makaronu lepiej zwiąże sos), sprawi że równomiernie będzie oblepiał makaron).
  • Na koniec cały czas mieszając wsyp torebkę Fix do carbonary z Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na talerze nałóż porcje nitek makaronu, na wierzch dorodną porcję zielonego sosu à la carbonara. Możesz posypać tartymi wiórkami parmezanu lub grana padano.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Gabriela

    Udało się zrobić !
    Jest przepyszne i idealne na randkę 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image