Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa
Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Oszukana carbonara, bo ze śmietanką – jednak według nas najsmaczniejsza na świecie. Do tego szpinak, który nadający wyjątkowy odcień. To jeden z eksperymentów który powstał podczas czyszczenia zapasów z zamrażarki, przed planowaną przeprowadzką. Zasmakował nam jeszcze bardziej niż podstawowa wersja tej polskiej wariacji na temat carbonary.

Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Spaghetti z zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara.

Składniki:

  • 300 g boczku wędzonego

  • 2 cebule żółte średniej wielkości

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • 2 chochelki wody po ugotowanym makaronie

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30 %

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara z Knorr

  • 3 łyżeczki tartego parmezanu lub grana padano


Sposób przygotowania:

  • Obie cebule obierz z łupin i poszatkuj drobno, boczek pokrój w niewielką kostkę. Oba składniki umieść na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż, aż boczek się wytopi a cebula lekko zrumieni.
  • Dodaj mrożony szpinak i nadal podgrzewaj, aż zielone bryły szpinaku całkowicie się rozpadną i ogrzeją. W międzyczasie zacznij gotować makaron spaghetti w lekko osolonym wrzątku.
  • Na patelnię wlej śmietankę kremówkę 30 % oraz 2 chochelki gorącej wody z gotującego się makaronu (woda z makaronu lepiej zwiąże sos), sprawi że równomiernie będzie oblepiał makaron).
  • Na koniec cały czas mieszając wsyp torebkę Fix do carbonary z Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na talerze nałóż porcje nitek makaronu, na wierzch dorodną porcję zielonego sosu à la carbonara. Możesz posypać tartymi wiórkami parmezanu lub grana padano.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*