Oszukana carbonara, bo ze śmietanką – jednak według nas najsmaczniejsza na świecie. Do tego szpinak, który nadający wyjątkowy odcień. To jeden z eksperymentów który powstał podczas czyszczenia zapasów z zamrażarki, przed planowaną przeprowadzką. Zasmakował nam jeszcze bardziej niż podstawowa wersja tej polskiej wariacji na temat carbonary.
Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara
4
porcje20
min.20
min.260
kcalSpaghetti z zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 boczku wędzonego
2 2 cebule żółte średniej wielkości
300 g 300 mrożonego szpinaku
300 g 300 makaronu spaghetti
2 chochelki 2 wody po ugotowanym makaronie
400 ml 400 słodkiej śmietanki 30 %
1 pęczek 1 natki pietruszki
sól i mielony czarny pieprz
1 opakowanie 1 Fix Spaghetti Carbonara z Knorr
3 łyżeczki 3 tartego parmezanu lub grana padano
Sposób przygotowania:
- Obie cebule obierz z łupin i poszatkuj drobno, boczek pokrój w niewielką kostkę. Oba składniki umieść na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż, aż boczek się wytopi a cebula lekko zrumieni.
- Dodaj mrożony szpinak i nadal podgrzewaj, aż zielone bryły szpinaku całkowicie się rozpadną i ogrzeją. W międzyczasie zacznij gotować makaron spaghetti w lekko osolonym wrzątku.
- Na patelnię wlej śmietankę kremówkę 30 % oraz 2 chochelki gorącej wody z gotującego się makaronu (woda z makaronu lepiej zwiąże sos), sprawi że równomiernie będzie oblepiał makaron).
- Na koniec cały czas mieszając wsyp torebkę Fix do carbonary z Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na talerze nałóż porcje nitek makaronu, na wierzch dorodną porcję zielonego sosu à la carbonara. Możesz posypać tartymi wiórkami parmezanu lub grana padano.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniuCarbonara z boczkiem parzonym i śmietanką
Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta
Makaron spaghetti Aglio e Olio
Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
Udało się zrobić !
Jest przepyszne i idealne na randkę 🙂