Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa
Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa

Oszukana carbonara, bo ze śmietanką – jednak według nas najsmaczniejsza na świecie. Do tego szpinak, który nadający wyjątkowy odcień. To jeden z eksperymentów który powstał podczas czyszczenia zapasów z zamrażarki, przed planowaną przeprowadzką. Zasmakował nam jeszcze bardziej niż podstawowa wersja tej polskiej wariacji na temat carbonary.

Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara

Makaron spaghetti z zielonym sosem à la zielona carbonara

5 z 2 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

260

kcal

Spaghetti z zielonym sosem szpinakowym, z boczkiem i śmietanką. Rozkoszne połączenie szpinaku z sosem śmietanowym à la carbonara.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g 300 boczku wędzonego

  • 2 2 cebule żółte średniej wielkości

  • 300 g 300 mrożonego szpinaku

  • 300 g 300 makaronu spaghetti

  • 2 chochelki 2 wody po ugotowanym makaronie

  • 400 ml 400 słodkiej śmietanki 30 %

  • 1 pęczek 1 natki pietruszki

  • sól i mielony czarny pieprz

  • 1 opakowanie 1 Fix Spaghetti Carbonara z Knorr

  • 3 łyżeczki 3 tartego parmezanu lub grana padano

Sposób przygotowania:

  • Obie cebule obierz z łupin i poszatkuj drobno, boczek pokrój w niewielką kostkę. Oba składniki umieść na patelni z nieprzywierającą powłoką i podsmaż, aż boczek się wytopi a cebula lekko zrumieni.
  • Dodaj mrożony szpinak i nadal podgrzewaj, aż zielone bryły szpinaku całkowicie się rozpadną i ogrzeją. W międzyczasie zacznij gotować makaron spaghetti w lekko osolonym wrzątku.
  • Na patelnię wlej śmietankę kremówkę 30 % oraz 2 chochelki gorącej wody z gotującego się makaronu (woda z makaronu lepiej zwiąże sos), sprawi że równomiernie będzie oblepiał makaron).
  • Na koniec cały czas mieszając wsyp torebkę Fix do carbonary z Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Na talerze nałóż porcje nitek makaronu, na wierzch dorodną porcję zielonego sosu à la carbonara. Możesz posypać tartymi wiórkami parmezanu lub grana padano.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Jeden komentarz

  1. Gabriela

    Udało się zrobić !
    Jest przepyszne i idealne na randkę 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*