Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Spaghetti z cukinią i krewetkami
Spaghetti z cukinią i krewetkami

Spaghetti z cukinią i krewetkami

Pomyśleć że kiedyś nie przepadałam za krewetkami. Od pewnego czasu, kiedy nauczyłam się przygotowywać je w odpowiedni sposób, uwielbiam je. Krewetki powinny być zawsze smażone na maśle, najlepiej z odrobiną siekanego świeżego czosnku. To jest podstawa przyrządzania krewetek, którą w dalszej części można modyfikować.

Spaghetti z cukinią i krewetkami duszonymi na maśle czosnkowym

5 od 29 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

220

kcal

Krewetki duszone na maśle czosnkowym i smażone plastry cukinii. Danie makaronowe z owocami morza i soczystymi plastrami cukinii.

Składniki:

  • 250 g krewetek bez pancerzyków

  • 1 niewielka cukinia

  • 3 ząbki czosnku ekologicznego

  • 1 cebula

  • 150 g makaronu spaghetti

  • 40 g masła

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki tartego parmezanu w płatkach

  • sól

Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Pamiętaj by przemieszać go od czasu do czasu podczas gotowania. Zapobiegnie to posklejaniu się.
  • Cebulę pokrój w pióra, zeszklij ją na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodaj cukinię pokrojoną w jak najcieńsze plastry. Podsmażaj do miękkości cukinii. Pod koniec oprósz niewielką ilością soli.
  • Na osobnej patelni podsmaż na maśle czosnek cienko pokrojony. Nie przeciskaj go przez praskę. Podczas smażenia staraj się uniknąć rumienienia.
  • Pod chwili dodaj rozmrożone i obrane krewetki. Obsmaż z każdej strony przez około 2 minuty.
  • Na głębokie talerze nałóż porcję spaghetti. Na wierzch smażoną cukinię i krewetki razem z sosem maślano – czosnkowym zgromadzonym na patelni. Posyp tartymi płatkami parmezanu.

3 komentarze

  1. apetyczny pomysł na połączenie krewetek i cukinii

  2. toomanytoomuch

    bardzo smaczny makaronik

  3. cukinia to moje ulubione warzywo, bardzo wdzięczna i szybko się smaży

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*