Kuchnia włoska słynie z prostoty i oszczędności. Jednocześnie jest uważana za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Na dowód tego przychodzi przepis na spaghetti Aglio e Olio z zaledwie kilku podstawowych składników. Sposób wykonania makaronu gwarantuje udany smak i wysoką jakość dania.
Spaghetti aglio e olio – podsumowanie
Spaghetti aglio e olio to prosta, ale niezwykle smaczna włoska pasta, która bazuje na kilku podstawowych składnikach: czosnku (aglio), oliwie z oliwek (olio), czerwonej papryczce chili i makaronie spaghetti. To danie jest znane ze swojej prostoty i doskonałego połączenia smaków.
Główne cechy spaghetti aglio e olio to:
- Aromatyczny czosnek, który jest delikatnie podsmażany na oliwie z oliwek, tworząc bogaty, głęboki smak.
- Delikatna ostrość od czerwonej papryczki chili, która dodaje dania charakteru.
- Makaron spaghetti, który jest gotowany al dente, co oznacza, że jest lekko twardy w środku.
- Obfita ilość świeżej pietruszki lub bazylii, która dodaje świeżości i kontrastu do potrawy.
Spaghetti aglio e olio jest przykładem kuchni włoskiej, w której składniki są proste, ale komponują się w niezwykle smaczne danie. To danie można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw. Charakterystyczne jest również to, że danie to jest bardzo szybkie do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na szybki obiad lub kolację.
Pychota! Pierwszy raz próbowałam tego typu dania gdzieś w Chorwacji i kilka miesięcy chodziło za mną. Czasem robię tak jak w przepisie, a czasem dodaje wędzonego łososia na koniec. Bardzo Ci dziękuję za ten prosty, ale jakże pyszny przepis!
Proszę zauważyć, że nie ma soli “lądowej”, każda sól jest morska- tylko jedna powstała 250 milionów lat temu (jak np. nasza sól kłodawska), a druga została odparowana teraz, z wód morskich zanieczyszczonych przez naszą cywilizację, zawierających drobiny mikroplastiku, dioksyny i co tam jeszcze pływa… Myślę, że nie należy promować “soli morskiej”, nasza sól jest o wiele lepsza…
100ml oliwy to 80g a nie 150g. Inaczej oliwa nie pływała by na powierzchni wody tylko na odwrót. Można uciąć około 400kcal.
Dzięki za to. Nie miałam pomysłu na spaghetti bo ciągle w kółko z mielonym i sosem pomidorowym. Super zainspirowałaś mnie
300g makaronu ma 210 kcal
100ml oliwy to 884 kcal
100g sera Pecorino to 385 kcal
Razerm – 160 kcal wg autora przepisu 🙂
150g oliwy (100ml to 150g) plus 100g sera plus 300g makaronu (po ugotowaniu 625g) daje łącznie 875g dania. Danie to ma łącznie 1400kcal.
Kaloryczność podajemy w jednostkach kcal/100g (a nie na całe danie) czyli 1400kcal podzielić na 8,75 (aby uzyskać kaloryczność na 100g) daje łącznie 160kcal na 100g tak jak w przepisie