Przepis | Strona główna | Makarony | Makaron spaghetti Aglio e Olio
Makaron spaghetti Aglio e Olio

Makaron spaghetti Aglio e Olio

Kuchnia włoska słynie z prostoty i oszczędności. Jednocześnie jest uważana za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Na dowód tego przychodzi przepis na Spaghetti Aglio e Olio z zaledwie kilku podstawowych składników. Sposób wykonania makaronu gwarantuje udany smak i wysoką jakość dania.

Makaron spaghetti aglio e olio

4 z 45 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

160

kcal

Podstawowy makaron Aglio e Olio z czosnkiem podsmażanym na oliwie. Prostota i aromat włoskiego dania makaronowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 7 ząbków 7 czosnku ekologicznego

  • 1 pęczek 1 natki pietruszki

  • 100 ml 100 oliwy z oliwek

  • 100 g 100 Parmezanu lub sera Pecorino Romano

  • sól morska

  • 300 g 300 makaronu spaghetti


Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw 1 szklankę wrzątku, który będzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezastąpione właściwości.
  • Natkę pietruszki poszatkuj drobno. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój na cienkie plasterki. Nie przeciskaj przez praskę, nie ścieraj na tarce, koniecznie pokrój cienko ostrym nożem.
  • Na patelni z ciepłą oliwą (jeszcze nie gorącą) przełóż pokrojony czosnek. Dopiero teraz podkręć ogień i zeszklij czosnek. Czosnek powinien się szklić, ale nie może się smażyć i rumienić!
  • Na patelnię dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz szklankę wrzątku po gotowaniu makaronu. Dopraw dla smaku solą morską i wymieszaj.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

6 komentarzy

  1. Pychota! Pierwszy raz próbowałam tego typu dania gdzieś w Chorwacji i kilka miesięcy chodziło za mną. Czasem robię tak jak w przepisie, a czasem dodaje wędzonego łososia na koniec. Bardzo Ci dziękuję za ten prosty, ale jakże pyszny przepis!

  2. Proszę zauważyć, że nie ma soli “lądowej”, każda sól jest morska- tylko jedna powstała 250 milionów lat temu (jak np. nasza sól kłodawska), a druga została odparowana teraz, z wód morskich zanieczyszczonych przez naszą cywilizację, zawierających drobiny mikroplastiku, dioksyny i co tam jeszcze pływa… Myślę, że nie należy promować “soli morskiej”, nasza sól jest o wiele lepsza…

  3. Mietek Oława

    100ml oliwy to 80g a nie 150g. Inaczej oliwa nie pływała by na powierzchni wody tylko na odwrót. Można uciąć około 400kcal.

  4. Dzięki za to. Nie miałam pomysłu na spaghetti bo ciągle w kółko z mielonym i sosem pomidorowym. Super zainspirowałaś mnie

  5. 300g makaronu ma 210 kcal
    100ml oliwy to 884 kcal
    100g sera Pecorino to 385 kcal

    Razerm – 160 kcal wg autora przepisu 🙂

    • 150g oliwy (100ml to 150g) plus 100g sera plus 300g makaronu (po ugotowaniu 625g) daje łącznie 875g dania. Danie to ma łącznie 1400kcal.
      Kaloryczność podajemy w jednostkach kcal/100g (a nie na całe danie) czyli 1400kcal podzielić na 8,75 (aby uzyskać kaloryczność na 100g) daje łącznie 160kcal na 100g tak jak w przepisie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*