Kuchnia włoska słynie z prostoty i oszczędności. Jednocześnie jest uważana za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Na dowód tego przychodzi przepis na Spaghetti Aglio e Olio z zaledwie kilku podstawowych składników. Sposób wykonania makaronu gwarantuje udany smak i wysoką jakość dania.

Dzięki za to. Nie miałam pomysłu na spaghetti bo ciągle w kółko z mielonym i sosem pomidorowym. Super zainspirowałaś mnie
300g makaronu ma 210 kcal
100ml oliwy to 884 kcal
100g sera Pecorino to 385 kcal
Razerm – 160 kcal wg autora przepisu 🙂
150g oliwy (100ml to 150g) plus 100g sera plus 300g makaronu (po ugotowaniu 625g) daje łącznie 875g dania. Danie to ma łącznie 1400kcal.
Kaloryczność podajemy w jednostkach kcal/100g (a nie na całe danie) czyli 1400kcal podzielić na 8,75 (aby uzyskać kaloryczność na 100g) daje łącznie 160kcal na 100g tak jak w przepisie