Przepis | Strona główna | Makarony | Makaron spaghetti Aglio e Olio
Makaron spaghetti Aglio e Olio

Makaron spaghetti Aglio e Olio

Kuchnia włoska słynie z prostoty i oszczędności. Jednocześnie jest uważana za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Na dowód tego przychodzi przepis na Spaghetti Aglio e Olio z zaledwie kilku podstawowych składników. Sposób wykonania makaronu gwarantuje udany smak i wysoką jakość dania.

Makaron spaghetti aglio e olio

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

160

kcal

Podstawowy makaron Aglio e Olio z czosnkiem podsmażanym na oliwie. Prostota i aromat włoskiego dania makaronowego.

Składniki:

  • 7 ząbków czosnku ekologicznego

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 100 g Parmezanu lub sera Pecorino Romano

  • sól morska

  • 300 g makaronu spaghetti


Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw 1 szklankę wrzątku, który będzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezastąpione właściwości.
  • Natkę pietruszki poszatkuj drobno. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój na cienkie plasterki. Nie przeciskaj przez praskę, nie ścieraj na tarce, koniecznie pokrój cienko ostrym nożem.
  • Na patelni z ciepłą oliwą (jeszcze nie gorącą) przełóż pokrojony czosnek. Dopiero teraz podkręć ogień i zeszklij czosnek. Czosnek powinien się szklić, ale nie może się smażyć i rumienić!
  • Na patelnię dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz szklankę wrzątku po gotowaniu makaronu. Dopraw dla smaku solą morską i wymieszaj.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*