Kuchnia włoska słynie z prostoty i oszczędności. Jednocześnie jest uważana za jedną z najpyszniejszych kuchni świata. Na dowód tego przychodzi przepis na Spaghetti Aglio e Olio z zaledwie kilku podstawowych składników. Sposób wykonania makaronu gwarantuje udany smak i wysoką jakość dania.
Makaron spaghetti aglio e olio
Porcje
2
porcjePrzygotowanie
10
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
160
kcalPodstawowy makaron Aglio e Olio z czosnkiem podsmażanym na oliwie. Prostota i aromat włoskiego dania makaronowego.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
7 ząbków 7 czosnku ekologicznego
1 pęczek 1 natki pietruszki
100 ml 100 oliwy z oliwek
100 g 100 Parmezanu lub sera Pecorino Romano
sól morska
300 g 300 makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
- Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie pozostaw 1 szklankę wrzątku, który będzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezastąpione właściwości.
- Natkę pietruszki poszatkuj drobno. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój na cienkie plasterki. Nie przeciskaj przez praskę, nie ścieraj na tarce, koniecznie pokrój cienko ostrym nożem.
- Na patelni z ciepłą oliwą (jeszcze nie gorącą) przełóż pokrojony czosnek. Dopiero teraz podkręć ogień i zeszklij czosnek. Czosnek powinien się szklić, ale nie może się smażyć i rumienić!
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki, tarty parmezan oraz szklankę wrzątku po gotowaniu makaronu. Dopraw dla smaku solą morską i wymieszaj.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Szybkie i łatwe spaghetti dla zapracowanychMakaron ze szpinakiem i słonym serem feta
Makaron z tuńczykiem, cytryną i natką pietruszki
Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami
Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
Spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu
Pychota! Pierwszy raz próbowałam tego typu dania gdzieś w Chorwacji i kilka miesięcy chodziło za mną. Czasem robię tak jak w przepisie, a czasem dodaje wędzonego łososia na koniec. Bardzo Ci dziękuję za ten prosty, ale jakże pyszny przepis!
Proszę zauważyć, że nie ma soli “lądowej”, każda sól jest morska- tylko jedna powstała 250 milionów lat temu (jak np. nasza sól kłodawska), a druga została odparowana teraz, z wód morskich zanieczyszczonych przez naszą cywilizację, zawierających drobiny mikroplastiku, dioksyny i co tam jeszcze pływa… Myślę, że nie należy promować “soli morskiej”, nasza sól jest o wiele lepsza…
100ml oliwy to 80g a nie 150g. Inaczej oliwa nie pływała by na powierzchni wody tylko na odwrót. Można uciąć około 400kcal.
Dzięki za to. Nie miałam pomysłu na spaghetti bo ciągle w kółko z mielonym i sosem pomidorowym. Super zainspirowałaś mnie
300g makaronu ma 210 kcal
100ml oliwy to 884 kcal
100g sera Pecorino to 385 kcal
Razerm – 160 kcal wg autora przepisu 🙂
150g oliwy (100ml to 150g) plus 100g sera plus 300g makaronu (po ugotowaniu 625g) daje łącznie 875g dania. Danie to ma łącznie 1400kcal.
Kaloryczność podajemy w jednostkach kcal/100g (a nie na całe danie) czyli 1400kcal podzielić na 8,75 (aby uzyskać kaloryczność na 100g) daje łącznie 160kcal na 100g tak jak w przepisie