Przepis | Strona główna | Makarony | Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką
Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką

Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką

Jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny obiad w środku tygodnia, kiedy wszystko robię w biegu. Makaron Spaghetti à la Carbonara. W klasycznym przepisie na Carbonarę znajdują się surowe jajka. Staram się unikać spożywania jajek na surowo z różnych względów. Dlatego postanowiłam zmodyfikować oryginalny przepis, poprzez zastąpienie jajek śmietanką 30%. Całość smacznie się komponuje z sosem śmietankowym.

Istotnym czynnikiem gwarantującym smaczne danie, jest boczek. Powinien być dobrej jakości, nie za tłusty, najlepiej swojski. Boczek zapewnia w większej części smak i aromat. Dzięki niemu nie trzeba używać już dodatkowych przypraw, poza solą i pieprzem.

Spaghetti carbonara z boczkiem i natką pietruszki

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Przygotowanie Carbonary według tego przepisu zajmie nie więcej niż 30 minut. Najprostszy sposób na wyśmienity makaron z sosem śmietankowym.

Składniki:

  • 20 dag boczku gotowanego

  • 1 cebula

  • kilka łodyżek natki pietruszki

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 g makaronu spaghetti

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • DODATKOWO
  • tatry parmezan do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Boczek i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na głębokiej patelni. Nie ma konieczności dodawania oleju, ponieważ boczek wytopi potrzebny tłuszcz.
  • Kiedy powyższe składniki lekko się przyrumienią, dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz wlać śmietankę 30%. Doprawić pieprzem i solą do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Sos będzie dość rzadki, ale nie ma konieczności zagęszczania go mąką.
  • Do powstałego sosu wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Makaron wchłonie nieco płynu i sos się zagęści.
  • Carbonara jest gotowa do podania. Po nałożeniu na głęboki talerz, udekorować tartym parmezanem.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. mickeymouse

    sos bardzo aromatyczny za sprawą boczku, który nadaje pysznego smaku. warto faktycznie by boczek był dobrej jakości i smaczny

  2. włoskawioska

    Co prawda nie jest to prawdziwa Carbonara, ale ze śmietanką 30 nawet lepsza niż oryginalna wersja

  3. Pani Domu

    Polecam nawet początkującym kucharkom, takim jak ja, banalnie prosty przepis a makaron zniknął z talerzy błyskawicznie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*