Przepis | Strona główna | Makarony | Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką
Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką

Carbonara z boczkiem parzonym i śmietanką

Jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny obiad w środku tygodnia, kiedy wszystko robię w biegu. Makaron Spaghetti à la Carbonara. W klasycznym przepisie na Carbonarę znajdują się surowe jajka. Staram się unikać spożywania jajek na surowo z różnych względów. Dlatego postanowiłam zmodyfikować oryginalny przepis, poprzez zastąpienie jajek śmietanką 30%. Całość smacznie się komponuje z sosem śmietankowym.

Istotnym czynnikiem gwarantującym smaczne danie, jest boczek. Powinien być dobrej jakości, nie za tłusty, najlepiej swojski. Boczek zapewnia w większej części smak i aromat. Dzięki niemu nie trzeba używać już dodatkowych przypraw, poza solą i pieprzem.

Spaghetti carbonara z boczkiem i natką pietruszki

Spaghetti carbonara z boczkiem i natką pietruszki

5 z 12 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Przygotowanie Carbonary według tego przepisu zajmie nie więcej niż 30 minut. Najprostszy sposób na wyśmienity makaron z sosem śmietankowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 20 dag 20 boczku gotowanego

  • 1 1 cebula

  • kilka łodyżek natki pietruszki

  • 200 ml 200 śmietanki 30%

  • 150 g 150 makaronu spaghetti

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • DODATKOWO
  • tatry parmezan do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Boczek i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na głębokiej patelni. Nie ma konieczności dodawania oleju, ponieważ boczek wytopi potrzebny tłuszcz.
  • Kiedy powyższe składniki lekko się przyrumienią, dodać pokrojoną natkę pietruszki oraz wlać śmietankę 30%. Doprawić pieprzem i solą do smaku i gotować jeszcze przez chwilę. Sos będzie dość rzadki, ale nie ma konieczności zagęszczania go mąką.
  • Do powstałego sosu wrzucić ugotowany makaron i wymieszać. Makaron wchłonie nieco płynu i sos się zagęści.
  • Carbonara jest gotowa do podania. Po nałożeniu na głęboki talerz, udekorować tartym parmezanem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. mickeymouse

    sos bardzo aromatyczny za sprawą boczku, który nadaje pysznego smaku. warto faktycznie by boczek był dobrej jakości i smaczny

  2. włoskawioska

    Co prawda nie jest to prawdziwa Carbonara, ale ze śmietanką 30 nawet lepsza niż oryginalna wersja

  3. Pani Domu

    Polecam nawet początkującym kucharkom, takim jak ja, banalnie prosty przepis a makaron zniknął z talerzy błyskawicznie

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*