Jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny obiad w środku tygodnia, kiedy wszystko robię w biegu. Makaron Spaghetti à la Carbonara. W klasycznym przepisie na Carbonarę znajdują się surowe jajka. Staram się unikać spożywania jajek na surowo z różnych względów. Dlatego postanowiłam zmodyfikować oryginalny przepis, poprzez zastąpienie jajek śmietanką 30%. Całość smacznie się komponuje z sosem śmietankowym.
Istotnym czynnikiem gwarantującym smaczne danie, jest boczek. Powinien być dobrej jakości, nie za tłusty, najlepiej swojski. Boczek zapewnia w większej części smak i aromat. Dzięki niemu nie trzeba używać już dodatkowych przypraw, poza solą i pieprzem.
sos bardzo aromatyczny za sprawą boczku, który nadaje pysznego smaku. warto faktycznie by boczek był dobrej jakości i smaczny
Co prawda nie jest to prawdziwa Carbonara, ale ze śmietanką 30 nawet lepsza niż oryginalna wersja
Polecam nawet początkującym kucharkom, takim jak ja, banalnie prosty przepis a makaron zniknął z talerzy błyskawicznie