Makaron to produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj. To jeden z najczęściej spożywanych produktów zbożowych. Dzieli się w zależności od kształtu i średnicy (drobne, długie, arkusze, do nadziewania), miejsca produkcji (przemysłowe, rzemieślnicze, domowe) oraz dodatku jaj (jajeczne i bez-jajeczne).
Najczęściej jada się go we Włoszech. Zawiera witaminy z grupy B, białko, błonnik pokarmowy oraz miedź, cynk, żelazo i magnez. Wspomaga proces odchudzania, leczy zaparcia oraz pomaga usunąć z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Ponadto spożycie makaronu pomaga obniżyć ryzyko nowotworów piersi, raka prostaty oraz zachorowania na cukrzycę typu II. Z uwagi na niski indeks glikemiczny,może być spożywany przez osoby zmagające się z cukrzycą.
Makarony mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi dodatek do wielu potraw. Są doskonałym dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i sałatek. Można także podawać go w wersji na słodko, np. z truskawkami, serem twarogowym lub jogurtem oraz jako dodatek do zupy mlecznej.