Strona główna » Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami
Makaron z sosem pomidorowym i mięsnymi klopsami

Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów malinowych domowej roboty. Podany z małymi pulpetami z mięsa mielonego. Uwielbiam sama przygotowywać sosy do makaronów, gdyż mam pewność że nie zawierają konserwantów.

Sos pomidorowy z tego przepisu, to oryginalny sos prosto z Italii. Sekretem smaku i konsystencji sosu, jest długie gotowanie pomidorów w celu odparowania nadmiaru wody. Dzięki temu pozostaje najbardziej aromatyczna pomidorowa pulpa.

Makaron z pomidorami i mięsnymi klopsami

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Prawdziwie włoski sos pomidorowy. Makaron sosem z przepisu przywiezionego prosto ze słonecznej Italii. Podany z mięsnymi pulpetami i parmezanem.

Składniki:

  • SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
  • 1/2 kg świeżych pomidorów (lub 1 pomidory w puszce)

  • 2 ząbki czosnki BIO

  • 1,5 cebuli

  • świeżo zmielony pieprz, sól, chilli

  • KLOPSY Z MIĘSA MIELONEGO
  • 1/2 kg mięsa mielonego

  • 1/2 cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 jajo od szczęśliwej kury

  • kilka gałązek szczypiorku

  • 3 bu bułki tartej

  • sól i pieprz

  • DODATKOWO
  • 150 g makaronu tagliatelle pełnoziarnistego

  • tarty parmezan do posypania

  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Sos pomidorowy: najlepiej przygotowywać na patelni o dużej powierzchni, dzięki temu pomidory lepiej odparują wodę. Na łyżce oleju należy zeszklić drobno pokrojony czosnek i cebulę. Dodać obrane ze skórki pomidory lub pomidory z puszki. Gotować na najmniejszym ogniu 20 minut, mieszając co chwilkę. Po tym czasie sos zblendować na gładko blenderem ręcznym.
  • Pulpety: Cebulę i szczypiorek posiekać jak najdrobniej. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki pulpecików zagnieść ręcznie i uformować małe kulki. Usmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do delikatnego zarumienienia.
  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić odlewając wrzątek z garnka, ale nie płukać makaronu zimną wodą. Do garnka z ciepłym makaronem wlać sos pomidorowy i wrzucić pulpety. Wymieszać i najlepiej od razu podawać kiedy całość jest rozgrzana od ciepłego garnka i makaronu. Serwować posypane tartym parmezanem.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*