Makaron z ziołowym kurczakiem i zielonymi warzywami

Makaron z ziołowym kurczakiem i warzywami

Filet z piersi kurczaka marynowany w ziołach, cukinia i zielona papryka. Przepis na błyskawiczne danie makaronowe z prostych i ogólnodostępnych składników.

Makaron z ziołowym kurczakiem i warzywami

Makaron z ziołowym kurczakiem i warzywami

5.0 z 12 głosów
Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

335

kcal

Kawałki soczystego kurczaka pachnącego ziołami. Delikatna cukinia i lekko chrupiąca papryka w aromatycznym śmietanowym sosie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka (tj. 1 podwójny filet)

  • 1 zielona papryka

  • 1 zielona cukinia

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 g dowolnego makaronu

  • olej rzepakowy

  • przyprawy ziołowe do marynaty*

  • pieprz i sól

  • opcjonalnie do dekoracji: tarty parmezan i surowa natka pietruszki


Sposób przygotowania:

  • Filet z piersi kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Zamarynować go co najmniej 30 minut w oliwie z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka, usmażyć na niewielkiej ilości oleju (nie za długo, by kurczak nie był suchy).
  • W międzyczasie ugotować makaron al dente – według zaleceń na opakowaniu.
  • Wszystkie warzywa, czyli cebulę, zieloną paprykę i cukinię pokroić (niezbyt drobno). Warzywa należy podsmażyć do zmięknięcia, począwszy od cebuli – cebulkę smażymy do przyrumienienia, dopiero później dodajemy i smażymy pozostałe warzywa.
  • Na głębokiej patelni typu WOK łączymy usmażonego kurczaka i przygotowane warzywa, zalewamy śmietanką 30. Podgrzewamy dosłownie kilka minut do zagęszczenia śmietanowego sosu. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Danie makaronowe jest już gotowe! Można podawać udekorowane tartym parmezanem i natką pietruszki.

Uwagi:

  • * Najchętniej sięgam po gotowe mieszanki przypraw marki Knorr – mają niepowtarzalne kompozycje ziół, wydobywają smak dosłownie nawet z niczego. Gotując dania z kurczakiem, zwykle sięgam po przyprawę “Bałkańską z Trybulą” oraz “Czerwone Curry“. Jedyne do czego można się przyczepić, to dostępność powyższych przypraw w sklepach – są dostępne w nielicznych marketach. Ogólnodostępne są zazwyczaj przyprawy tradycyjne typu pieprz, zioła prowansalskie, oregano, natomiast ze znalezieniem gotowych mieszanek ziół można mieć spory problem. Dlatego jak już na nie trafię, to kupuję w większej ilości na zapas.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

2 komentarze

  1. PastaLover

    Uwielbiam cukinię!

  2. Wszystko co z zielonymi warzywami dostaje ode mnie plusa

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*