Filet z piersi kurczaka marynowany w ziołach, cukinia i zielona papryka. Przepis na błyskawiczne danie makaronowe z prostych i ogólnodostępnych składników.
Makaron z ziołowym kurczakiem i warzywami
Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Gotowanie
20
min.Kalorie
335
kcalKawałki soczystego kurczaka pachnącego ziołami. Delikatna cukinia i lekko chrupiąca papryka w aromatycznym śmietanowym sosie.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 fileta z piersi kurczaka (tj. 1 podwójny filet)
1 1 zielona papryka
1 1 zielona cukinia
200 ml 200 śmietanki 30%
150 g 150 dowolnego makaronu
olej rzepakowy
przyprawy ziołowe do marynaty*
pieprz i sól
opcjonalnie do dekoracji: tarty parmezan i surowa natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Filet z piersi kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Zamarynować go co najmniej 30 minut w oliwie z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka, usmażyć na niewielkiej ilości oleju (nie za długo, by kurczak nie był suchy).
- W międzyczasie ugotować makaron al dente – według zaleceń na opakowaniu.
- Wszystkie warzywa, czyli cebulę, zieloną paprykę i cukinię pokroić (niezbyt drobno). Warzywa należy podsmażyć do zmięknięcia, począwszy od cebuli – cebulkę smażymy do przyrumienienia, dopiero później dodajemy i smażymy pozostałe warzywa.
- Na głębokiej patelni typu WOK łączymy usmażonego kurczaka i przygotowane warzywa, zalewamy śmietanką 30. Podgrzewamy dosłownie kilka minut do zagęszczenia śmietanowego sosu. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Danie makaronowe jest już gotowe! Można podawać udekorowane tartym parmezanem i natką pietruszki.
Uwagi:
- * Najchętniej sięgam po gotowe mieszanki przypraw marki Knorr – mają niepowtarzalne kompozycje ziół, wydobywają smak dosłownie nawet z niczego. Gotując dania z kurczakiem, zwykle sięgam po przyprawę “Bałkańską z Trybulą” oraz “Czerwone Curry“. Jedyne do czego można się przyczepić, to dostępność powyższych przypraw w sklepach – są dostępne w nielicznych marketach. Ogólnodostępne są zazwyczaj przyprawy tradycyjne typu pieprz, zioła prowansalskie, oregano, natomiast ze znalezieniem gotowych mieszanek ziół można mieć spory problem. Dlatego jak już na nie trafię, to kupuję w większej ilości na zapas.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Uwielbiam cukinię!
Wszystko co z zielonymi warzywami dostaje ode mnie plusa