Malina

Malina to grupa gatunków z rodzaju roślin różowatych. Rośnie w klimacie umiarkowanym. Wyróżnia się ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego. Jest soczysta i ma słodki,lekko kwaskowaty smak. Rośnie w całej Europie i Azji.

Owoce zawierają kwasy organiczne takie jak: kwas salicylowy, jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz potas, żelazo, magnez, wapń. Maliny działają uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają pracę serca, chronią przed miażdżycą, wspomagają leczenie anemii, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed wpływem wolnych rodników i nowotworami oraz opóźniają starzenie się organizmu i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Obecnie często przyrządza się syrop lub sok z malin, które są pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem lub grypą.

Owoce malin najlepiej jeść na surowo. Najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu z krzaczka. Można przyrządzać z nich również przetwory, dżemy i soki. Są także dodatkiem do mięs, sałatek i ciast.

Przepisy kulinarne z maliną: