Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami
Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami

Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami

Musowy deser czekoladowy ze świeżymi malinami przygotowałam po raz pierwszy, kiedy pojawili się w drzwiach niezapowiedziani goście z córeczką. W lodówce znalazłam śmietankę 30%, w szafce głęboko schowane tabliczki czekolady. Dlatego postanowiłam przygotować coś z niczego w zaledwie kilka minut.

Aż ciężko uwierzyć że powyżej opisany deser, został stworzony w dobie kryzysu zaopatrzeniowego w mojej prywatnej kuchni. Zakupy były dopiero w planach, a lodówka świeciła pustkami.

Pomimo tego deser okazał się strzałem w 10. Nie zdarzyło mi się delektować nigdy wcześniej lepszym czekoladowym deserem.

Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami

Rustykalny mus czekoladowy ze świeżymi malinami

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

445

kcal

Podwójnie czekoladowy mus na bazie śmietanki deserowej oraz mlecznej i gorzkiej czekolady. Świeże maliny przełamują słodycz i nadają orzeźwiającego smaku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 ml 400 schłodzonej śmietanki deserowej 30%

  • 1 1 tabliczka mlecznej czekolady (zalecam Milkę)

  • 1 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 1 opakowanie śmietan – fix (opakowanie 9g)

  • świeże maliny do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • Obie tabliczki czekolady należy połamać na kostki i umieścić w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuścić od czasu do czasu mieszając.
  • Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy torebeczkę śmietan – fix. Dzięki czemu śmietanka nie będzie opadać i pozostanie puszysta.
  • Do ubitej śmietanki deserowej, wlewamy płynną czekoladę. Podczas przelewania, staramy się cały czas miksować powstającą masę. Masa nie musi być jednolita – mogą zostać smugi śmietanki i czekolady, co uatrakcyjni wygląd deseru.
  • Przygotowany krem przelewamy do słoiczków deserowych. Dekorujemy świeżymi owocami lata i listkiem mięty. Zajadamy od razu lub pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Jeden komentarz

  1. Zrobiłam z tej ilości 8 malutkich deserów dla gości, żałowałam że nie zrobiłam więcej. Najlepszy czekoladowy deser świata, gotowy w kilka minut.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*