Mango

Mango to soczysty owoc zaliczany do rodziny pestkowców. Pochodzi z gatunków drzew tropikalnych. Do Europy trafił w XVI wieku. Jest w kształcie walca, lekko spłaszczającego się przy końcach. Jego skórka w zależności od odmiany może mieć zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe odcienie.

Miąższ ma intensywny słodki, pomarańczowo-żółty kolor i niełatwo jest go oddzielić od pestki. Zawiera kwas foliowy,witaminy A,C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także minerały: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń oraz żelazo. Mango zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa przyswajalność żelaza, poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom serca oraz pozytywnie wpływa na stan oczu.

Można spożywać go na surowo po dokładnym umyciu, obraniu ze skórki i usunięciu pestki. Jest składnikiem curry, może być podstawą dżemu oraz dobrze komponuje się z musli i granolą. Słodkie mango można znaleźć w sokach, lodach czy deserach. Może być także przygotowywany wytrawnie z sosem sojowym, solą czy chilli.

Polecane przepisy z mango: