Doskonałe krewetki w tempurze, przypominającej chrupiące ciasto naleśnikowe. Przepis zainspirowany wizytą w jednej z krewetkowych restauracji. Krewetki są jędrne, a ciasto lekko chrupiące i napowietrzone. Sos z mango i chilli nadaje egzotyki przekąsce.
Krewetki zapieczone w cieście naleśnikowym
2
porcje30
min.10
min.260
kcalKrewetki w tempurze z dressingiem mango i chilli oraz sosem czosnkowym. Najlepszy przepis na ciasto do tempury oraz wyjątkowe danie z krewetkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KREWETKI W TEMPURZE
300 g 300 krewetek tygrysich
500 ml 500 zimnej wody gazowanej
150 g 150 mąki pszennej
50 g 50 mąki ziemniaczanej
2 2 jajka od szczęśliwych kur
1/3 łyżeczki 1/3 drobnoziarnistej soli morskiej
100 ml 100 oleju rzepakowego
- SOS MANGO
1 1 dojrzałe mango
1 1 papryczka chilli
1/2 1/2 limonki
2 łyżki 2 oliwy
1 łyżka 1 syropu z agawy
szczypta soli drobnoziarnistej i pieprzu
- SOS CZOSNKOWY
100 ml 100 jogurtu greckiego
3 łyżki 3 majonezu Kielecki
3 ząbki 3 czosnku BIO
sól drobnoziarnista i zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- KREWETKI W CIEŚCIE
- Krewetki najpierw rozmrażamy, płuczemy je też zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Ściągamy pancerzyki, możemy pozostawić same ogonki. Delikatnie oprószamy solą.
- Przygotowujemy ciasto do tempury, podobnie jak ciasto naleśnikowe. Jajka miksujemy z zimną wodą gazowaną, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz solą. W efekcie ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
- Na patelni typu WOK rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Krewetki trzymając za ogonki zamaczamy w cieście do tempury i od razu kładziemy na patelnię. W zależności od wielkości patelni, smażymy po kilka krewetek jednocześnie, by miały wystarczającą ilość miejsca i nie posklejały się. Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia się ciasta, z każdej strony. Później odsączamy na ręczniku papierowym.
- SOS MANGO
- Mango obieramy ze skórki, następnie odkrawamy miąższ od pestki. Umieszczamy w niewielkim blenderze wraz z czosnkiem, sokiem z 1/2 limonki, syropem z agawy. Blendujemy do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej konsystencji.
- Papryczkę chilli siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Dodajemy do dressingu mango. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną soli.
- SOS CZOSNKOWY
- Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z majonezem i jogurtem typu greckiego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia.
Uwagi:
- Ciasto do tempury przygotowujemy bezpośrednio przed samym smażeniem krewetek.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Kokosowa owsianka z mango i rodzynkamiKrewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie
Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami
Mango Lassi z soczystą brzoskwinią i melisą
Chilli con carne. Podstawa Tex-Mex
Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango