Przepis | Strona główna | Dania główne | Krewetki w tempurze z sosem mango i chilli
Krewetki w tempurze z sosem mango

Krewetki w tempurze z sosem mango i chilli

Doskonałe krewetki w tempurze, przypominającej chrupiące ciasto naleśnikowe. Przepis zainspirowany wizytą w jednej z krewetkowych restauracji. Krewetki są jędrne, a ciasto lekko chrupiące i napowietrzone. Sos z mango i chilli nadaje egzotyki przekąsce.

Krewetki zapieczone w cieście naleśnikowym

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaTrudność: Średnie
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

260

kcal

Krewetki w tempurze z dressingiem mango i chilli oraz sosem czosnkowym. Najlepszy przepis na ciasto do tempury oraz wyjątkowe danie z krewetkami.

Składniki:

  • KREWETKI W TEMPURZE
  • 300 g krewetek tygrysich

  • 500 ml zimnej wody gazowanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 1/3 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • SOS MANGO
  • 1 dojrzałe mango

  • 1 papryczka chilli

  • 1/2 limonki

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • szczypta soli drobnoziarnistej i pieprzu

  • SOS CZOSNKOWY
  • 100 ml jogurtu greckiego

  • 3 łyżki majonezu Kielecki

  • 3 ząbki czosnku BIO

  • sól drobnoziarnista i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • KREWETKI W CIEŚCIE
  • Krewetki najpierw rozmrażamy, płuczemy je też zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Ściągamy pancerzyki, możemy pozostawić same ogonki. Delikatnie oprószamy solą.
  • Przygotowujemy ciasto do tempury, podobnie jak ciasto naleśnikowe. Jajka miksujemy z zimną wodą gazowaną, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz solą. W efekcie ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego.
  • Na patelni typu WOK rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Krewetki trzymając za ogonki zamaczamy w cieście do tempury i od razu kładziemy na patelnię. W zależności od wielkości patelni, smażymy po kilka krewetek jednocześnie, by miały wystarczającą ilość miejsca i nie posklejały się. Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia się ciasta, z każdej strony. Później odsączamy na ręczniku papierowym.
  • SOS MANGO
  • Mango obieramy ze skórki, następnie odkrawamy miąższ od pestki. Umieszczamy w niewielkim blenderze wraz z czosnkiem, sokiem z 1/2 limonki, syropem z agawy. Blendujemy do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej konsystencji.
  • Papryczkę chilli siekamy na jak najdrobniejsze kawałki. Dodajemy do dressingu mango. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną soli.
  • SOS CZOSNKOWY
  • Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie z majonezem i jogurtem typu greckiego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do mocnego schłodzenia.

Uwagi:

  • Ciasto do tempury przygotowujemy bezpośrednio przed samym smażeniem krewetek.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*