Marchewka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i Północnej Afryki. Jadalny korzeń marchwi ma rozbudowany miękisz spichrzowy. Może przyjmować kolor pomarańczowy, rzadziej natomiast żółty.
To warzywo lekkostrawne, bogate w związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera witaminy A, B, C, E i K oraz składniki mineralne takie jak: wapń, potas, cynk, miedź, magnez, fosfor, błonnik i w mniejszych ilościach żelazo. Wpływa pozytywnie na wzrok, przeciwdziała miażdżycy, pomaga walczyć z nadmiarem wolnych rodników, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu oraz pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II. Zawiera beta-karoten, co poprawia wygląd skóry.
Marchew można jeść na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną i duszoną. Robi się z niej również soki i przeciery. Najpopularniejszym daniem z marchewki są frytki, lub ulubiona przez Polaków marchewka z groszkiem na ciepło. Jest ceniona w kuchni za swój słodki smak oraz niskokaloryczność. 100g marchewki to zaledwie 40 kcal.