Z poniższego przepisu możesz wykonać tradycyjne ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotach. Kultowe ciasto z marchewką o zrównoważonym smaku.
Osobiście nie przepadam za ananasem ani owocami kandyzowanymi w cieście marchewkowym, więc na pewno ich tutaj nie znajdziesz. Będą za to orzechy włoskie które obłędnie się komponują ze słodką marchewką. Nie może zabraknąć też kremowej polewy z słodko – słonawego serka Philadelphia.
Placek marchewkowy z orzechami włoskimi i kremowym serkiem
12
porcji20
min.50
min.275
kcalCiasto marchewkowe z orzeszkami włoskimi. Przepis uniwersalny: można przygotować ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotkach.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 świeżej marchwi
2 2 jajka ściółkowe
1/2 szklanki 1/2 oleju
200 g 200 cukru trzcinowego
1/2 szklanki 1/2 posiekanych orzechów włoskich
100 g 100 mąki pszennej
100 g 100 mąki orkiszowej
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
1 łyżeczka 1 sody oczyszczonej
szczypta soli
- DO DEKORACJI
1 1 opakowanie klasycznego serka Philadelphia (lub śmietankowego Almette)
1 czubata łyżka 1 cukru pudru
garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz ze skórki i zetrzyj na tarle o oczkach średniej grubości. Orzeszki włoskie posiekaj nożem lub połam w dłoniach na drobniejsze kawałki.
- Całe jajka wbij do misy i zmiksuj z cukrem trzcinowym i solą, aż kryształki cukru rozpuszczą się a masa nabierze puszystości. Wlej olej rzepakowy i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmiksuj krótko jedynie do połączenia.
- Teraz pora na królową przepisu, czyli marchewkę. Do ciasta dodaj tartą marchew i cząstki orzechów włoskich i wymieszaj lekko szpatułką. Początkowo może się wydawać że marchwi jest za dużo, jednak podczas pieczenia ciasto nabierze odpowiedniej struktury.
- Całość przełóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm (lub do papilotek jeśli chcemy upiec ciasto w formie muffinek). Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto w blaszce piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut (natomiast muffinki w tej samej temperaturze przez 40 minut). Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
- SEREK PHILADELPHIA
- Serek Philadelphia zmiksować rozluźniając jego konsystencję. Po chwili dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Kremową masą pokryj wierzch wystudzonego marchewkowego dzieła, obsyp kawałkami orzeszków włoskich.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
najlepsze z najlepszych
moje ulubione ciasto
Dzisiaj zaserwowałam na podwieczorek z nieco zdechnietych jabłek, ale i tak było smaczne
uwaga bo ciastko znika błyskawicznie z brytfanny 🤩
Upiekłam godzinę temu i zostały już tylko 2 kawałki także chyba się udało
Philadelphia jest idealna do tego ciasta
z orzechami wyszło bosko
Zrobiłam babeczki, przepis idealnie a ciasto ładnie wyrasta