Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Z poniższego przepisu możesz wykonać tradycyjne ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotach.

Osobiście nie przepadam za owocami kandyzowanymi w cieście marchewkowym, więc na pewno ich tutaj nie znajdziesz. Będą za to orzechy włoskie które obłędnie się komponują!

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

50

min.
Kalorie

275

kcal

Ciasto marchewkowe z orzeszkami włoskimi. Przepis uniwersalny: można przygotować ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotkach.

Składniki:

  • 300 g marchwi startej na tarle

  • 2 jajka ściółkowe

  • 1/2 szklanki oleju

  • 200 g cukru trzcinowego

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki jaglanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • DO DEKORACJI
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 1 opakowanie klasycznego serka Philadelphia

  • 1 łyżka czubata cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Marchew zetrzeć na tarle o cienkich oczkach, orzechy włoskie posiekać na drobne kawałeczki. Odstawić na bok.
  • Jajka rozmiksować mikserem do ujednolicenia żółtek z białkami.
  • Do jajek dodać wszystkie składniki przepisu (prócz marchwi i orzechów), zwracając uwagę na to by mąkę przesiać przez sito. Zmiksować przez chwilę.
  • Dodać startą marchew i posiekane orzeszki. Wymieszać za pomocą szpatułki.
  • Przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia (lub do papilotek jeśli chcemy upiec ciasto w formie muffinek).
  • Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto w brytfannie piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut (natomiast muffinki w tej samej temperaturze przez 40 minut). Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
  • PROPOZYCJA PODANIA
  • Serek Philadelphia zmiksować z cukrem pudrem.
  • Masą z serka posmarować przestudzone ciasto. Posypać kawałkami orzechów włoskich.

8 komentarzy

  1. pannamalina

    najlepsze z najlepszych

  2. lolakarola

    moje ulubione ciasto

  3. bajkopisarz

    Dzisiaj zaserwowałam na podwieczorek z nieco zdechnietych jabłek, ale i tak było smaczne

  4. applepinapple

    uwaga bo ciastko znika błyskawicznie z brytfanny 🤩

  5. anizzielonegowzgórza

    Upiekłam godzinę temu i zostały już tylko 2 kawałki także chyba się udało

  6. mirka102

    Philadelphia jest idealna do tego ciasta

  7. lililolo

    z orzechami wyszło bosko

  8. lolkabolka

    Zrobiłam babeczki, przepis idealnie a ciasto ładnie wyrasta

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*