Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Z poniższego przepisu możesz wykonać tradycyjne ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotach. Kultowe ciasto z marchewką o zrównoważonym smaku.

Osobiście nie przepadam za ananasem ani owocami kandyzowanymi w cieście marchewkowym, więc na pewno ich tutaj nie znajdziesz. Będą za to orzechy włoskie które obłędnie się komponują ze słodką marchewką. Nie może zabraknąć też kremowej polewy z słodko – słonawego serka Philadelphia.

Placek marchewkowy z orzechami włoskimi i kremowym serkiem

Placek marchewkowy z orzechami włoskimi i kremowym serkiem

5.0 z 15 głosów
Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

12

porcji
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

275

kcal

Ciasto marchewkowe z orzeszkami włoskimi. Przepis uniwersalny: można przygotować ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotkach.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 300 g świeżej marchwi

  • 2 jajka ściółkowe

  • 1/2 szklanki oleju

  • 200 g cukru trzcinowego

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki orkiszowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

  • DO DEKORACJI
  • 1 opakowanie klasycznego serka Philadelphia (lub śmietankowego Almette)

  • 1 czubata łyżka cukru pudru

  • garść posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

  • Marchewki obierz ze skórki i zetrzyj na tarle o oczkach średniej grubości. Orzeszki włoskie posiekaj nożem lub połam w dłoniach na drobniejsze kawałki.
  • Całe jajka wbij do misy i zmiksuj z cukrem trzcinowym i solą, aż kryształki cukru rozpuszczą się a masa nabierze puszystości. Wlej olej rzepakowy i miksuj jeszcze przez chwilę.
  • Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmiksuj krótko jedynie do połączenia.
  • Teraz pora na królową przepisu, czyli marchewkę. Do ciasta dodaj tartą marchew i cząstki orzechów włoskich i wymieszaj lekko szpatułką. Początkowo może się wydawać że marchwi jest za dużo, jednak podczas pieczenia ciasto nabierze odpowiedniej struktury.
  • Całość przełóż do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 22 cm (lub do papilotek jeśli chcemy upiec ciasto w formie muffinek). Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto w blaszce piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut (natomiast muffinki w tej samej temperaturze przez 40 minut). Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • SEREK PHILADELPHIA
  • Serek Philadelphia zmiksować rozluźniając jego konsystencję. Po chwili dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Kremową masą pokryj wierzch wystudzonego marchewkowego dzieła, obsyp kawałkami orzeszków włoskich.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

8 komentarzy

  1. pannamalina

    najlepsze z najlepszych

  2. lolakarola

    moje ulubione ciasto

  3. bajkopisarz

    Dzisiaj zaserwowałam na podwieczorek z nieco zdechnietych jabłek, ale i tak było smaczne

  4. applepinapple

    uwaga bo ciastko znika błyskawicznie z brytfanny 🤩

  5. anizzielonegowzgórza

    Upiekłam godzinę temu i zostały już tylko 2 kawałki także chyba się udało

  6. mirka102

    Philadelphia jest idealna do tego ciasta

  7. lililolo

    z orzechami wyszło bosko

  8. lolkabolka

    Zrobiłam babeczki, przepis idealnie a ciasto ładnie wyrasta

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*