Z poniższego przepisu możesz wykonać tradycyjne ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotach.
Osobiście nie przepadam za owocami kandyzowanymi w cieście marchewkowym, więc na pewno ich tutaj nie znajdziesz. Będą za to orzechy włoskie które obłędnie się komponują!
Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
12
porcje30
min.50
min.275
kcalCiasto marchewkowe z orzeszkami włoskimi. Przepis uniwersalny: można przygotować ciasto w brytfannie lub muffinki w papilotkach.
Składniki:
300 g marchwi startej na tarle
2 jajka ściółkowe
1/2 szklanki oleju
200 g cukru trzcinowego
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
100 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
- DO DEKORACJI
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie klasycznego serka Philadelphia
1 łyżka czubata cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Marchew zetrzeć na tarle o cienkich oczkach, orzechy włoskie posiekać na drobne kawałeczki. Odstawić na bok.
- Jajka rozmiksować mikserem do ujednolicenia żółtek z białkami.
- Do jajek dodać wszystkie składniki przepisu (prócz marchwi i orzechów), zwracając uwagę na to by mąkę przesiać przez sito. Zmiksować przez chwilę.
- Dodać startą marchew i posiekane orzeszki. Wymieszać za pomocą szpatułki.
- Przełożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia (lub do papilotek jeśli chcemy upiec ciasto w formie muffinek).
- Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciasto w brytfannie piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut (natomiast muffinki w tej samej temperaturze przez 40 minut). Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.
- PROPOZYCJA PODANIA
- Serek Philadelphia zmiksować z cukrem pudrem.
- Masą z serka posmarować przestudzone ciasto. Posypać kawałkami orzechów włoskich.
Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.
Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto
najlepsze z najlepszych
moje ulubione ciasto
Dzisiaj zaserwowałam na podwieczorek z nieco zdechnietych jabłek, ale i tak było smaczne
uwaga bo ciastko znika błyskawicznie z brytfanny 🤩
Upiekłam godzinę temu i zostały już tylko 2 kawałki także chyba się udało
Philadelphia jest idealna do tego ciasta
z orzechami wyszło bosko
Zrobiłam babeczki, przepis idealnie a ciasto ładnie wyrasta