Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z groszkiem zasmażana

Marchewka z groszkiem zasmażana

Gotowana marcheweczka z zielonym groszkiem, zagęszczona zasmażką mączną na maśle. Niektórzy nie przepadają za gęstą marchewką i groszkiem, gdyż kojarzy im się ze stołówkowym szkolnym jedzeniem. Jednak dobrze przygotowana, nie rozgotowana marcheweczka i groszek potrafią być naprawdę smacznym dodatkiem do obiadu.

Marchewka z groszkiem zasmażana

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

80

kcal

Marchewka gotowana wraz z groszkiem zielonym, zagęszczona maślaną zasmażką. Apetyczny dodatek warzyw do dań obiadowych.

Składniki:

  • 200 g mrożonego groszku

  • 300 g marchwi świeżej lub mrożonej

  • 300 ml wody

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mrożony groszek i marchewkę obraną, pokrojoną w kostkę umieść w rondelku. Zalej wodą jedynie do przykrycia warzyw i gotuj do miękkości przez 15 minut.
  • Na patelni rozpuść masło i wsyp do niego mąkę, podsmaż mieszając intensywnie przez 30 sekund do powstania tak zwanej zasmażki z mąki. Przygotowaną zasmażkę przelej do ugotowanej marchewki z groszkiem (jeśli wewnątrz garnka jest zbyt dużo wody, możesz najpierw odlać co nieco, dopiero później wlej zasmażkę).
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie także zwykłym cukrem) wedle uznania. Gotuj 3 minutki do uzyskania pożądanej, zagęszczonej konsystencji.

Uwagi:

  • Marchewkę z groszkiem podawaj na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dań obiadowych.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*