Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z groszkiem zasmażana

Marchewka z groszkiem zasmażana

Gotowana marcheweczka z zielonym groszkiem, zagęszczona zasmażką mączną na maśle. Niektórzy nie przepadają za gęstą marchewką i groszkiem, gdyż kojarzy im się ze stołówkowym szkolnym jedzeniem. Jednak dobrze przygotowana, nie rozgotowana marcheweczka i groszek potrafią być naprawdę smacznym dodatkiem do obiadu.

Marchewka z groszkiem zasmażana

Marchewka z groszkiem zasmażana

5 z 13 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

80

kcal

Marchewka gotowana wraz z groszkiem zielonym, zagęszczona maślaną zasmażką. Apetyczny dodatek warzyw do dań obiadowych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 200 g 200 mrożonego groszku

  • 300 g 300 marchwi świeżej lub mrożonej

  • 300 ml 300 wody

  • 2 łyżki 2 masła

  • 1 łyżka 1 mąki pszennej

  • sól i mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Mrożony groszek i marchewkę obraną, pokrojoną w kostkę umieść w rondelku. Zalej wodą jedynie do przykrycia warzyw i gotuj do miękkości przez 15 minut.
  • Na patelni rozpuść masło i wsyp do niego mąkę, podsmaż mieszając intensywnie przez 30 sekund do powstania tak zwanej zasmażki z mąki. Przygotowaną zasmażkę przelej do ugotowanej marchewki z groszkiem (jeśli wewnątrz garnka jest zbyt dużo wody, możesz najpierw odlać co nieco, dopiero później wlej zasmażkę).
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie także zwykłym cukrem) wedle uznania. Gotuj 3 minutki do uzyskania pożądanej, zagęszczonej konsystencji.

Uwagi:

  • Marchewkę z groszkiem podawaj na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dań obiadowych.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*