Mascarpone

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. To ser twarogowy. Ma jasny, maślany kolor oraz łagodny i delikatny smak. Zrobiony jest ze śmietany, a gładka i gęsta konsystencja rodzi skojarzenia z bitą śmietaną. Oryginalnie wytwarzany jest z mleka krowiego, a jego zawartość tłuszczu wynosi aż 75%.

Wytwarza się przez podgrzewanie śmietanki, najpierw samej, a później, ciągle mieszając, z kwasem. Kiedy masa zgęstnieje należy odcedzić ją np. przez pieluszkę tetrową, a następnie schłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin. Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, witaminę A oraz wapń. Mascarpone reguluje krzepliwość krwi, zapewnia prawidłową pracę mięśnia sercowego, wspomaga wzrok i prawidłowy stan skóry. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest dodatkiem do ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tart, serników i jako farsz do naleśników.

Mascarpone można też dodać do bitej śmietany, co poprawi jej trwałość, a także przygotować na jego bazie lody. Mascarpone można podawać ze świeżymi owocami i granolą. Ponadto ser mascarpone można wykorzystać w daniach wytrawnych, np. dodać do sosu do makaronu lub dań zapiekanych, zagęścić zupy lub risotto, wzbogacić dipy.

Przepisy z mascarpone: