Strona główna » Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi

Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi

Przedstawiam przepis na tartę w stylu rustykalnym, udekorowaną owocami leśnymi. Do przepisu można wykorzystać dowolne owoce lata: maliny, truskawki, jeżyny, borówki. Apetyczny pomysł na przyjęcie w ogrodzie lub domowe co nieco przy kawie. Gwarantuję że będzie prosto, perfekcyjnie i smakowicie!

Leśna tarta z ciemnymi owocami i serkiem mascarpone

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

350

kcal

Maślana tarta z masą z serka mascarpone i owocami lata: borówkami i jeżynami. Nieziemsko pyszna kompozycja według banalnie prostego przepisu.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 150 g zimnego masła

  • 50 g cukru drobnego

  • 2 żółtka jaj

  • szczypta soli

  • SKŁADNIKI NA MASĘ MASCARPONE
  • 500 g serka mascarpone

  • 20 ml zimnej śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie Śmietan – Fix

  • DEKORACJA
  • 200 g borówek amerykańskich

  • 200 g jeżyn

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z pozostałymi składnikami na spód. Wyrabiamy ręcznie jednolite ciasto (lub przy pomocy siekania nożem). Ciasto wykładamy do formy o średnicy około 25 cm, dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Ochłodzone ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku – przez 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy masę z serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Zimną śmietankę 30 % ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i proszek śmietan – fix. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
  • Na ostudzony spód wykładamy naszą masę serowo – śmietankową. Możemy to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego, by była bardziej dekoracyjna.
  • Na wierzch układamy umyte i osuszone owoce. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

4 komentarze

  1. pyszna, naprawdę przepyszna. krucha i delikatna

  2. aleksandra55

    bomba kaloryczna grzechu warta

  3. ależ te owoce wyglądają. tarta jak z okładki

  4. perfekcyjnapanidomu

    niebo w gębie i ślinotok! rewelacyjny smak

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*