Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi

Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi

Przedstawiam przepis na tartę w stylu rustykalnym, udekorowaną owocami leśnymi. Do przepisu można wykorzystać dowolne owoce lata: maliny, truskawki, jeżyny, borówki. Apetyczny pomysł na przyjęcie w ogrodzie lub domowe co nieco przy kawie. Gwarantuję że będzie prosto, perfekcyjnie i smakowicie!

Leśna tarta z ciemnymi owocami i serkiem mascarpone

Leśna tarta z ciemnymi owocami i serkiem mascarpone

5 z 14 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeseryKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

20

min.
Kalorie

350

kcal

Maślana tarta z masą z serka mascarpone i owocami lata: borówkami i jeżynami. Nieziemsko pyszna kompozycja według banalnie prostego przepisu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 1,5 szklanki 1,5 mąki pszennej

  • 150 g 150 zimnego masła

  • 50 g 50 cukru drobnego

  • 2 2 żółtka jaj

  • szczypta soli

  • SKŁADNIKI NA MASĘ MASCARPONE
  • 500 g 500 serka mascarpone

  • 20 ml 20 zimnej śmietanki 30%

  • 3 łyżki 3 cukru pudru

  • 1 1 opakowanie Śmietan – Fix

  • DEKORACJA
  • 200 g 200 borówek amerykańskich

  • 200 g 200 jeżyn


Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z pozostałymi składnikami na spód. Wyrabiamy ręcznie jednolite ciasto (lub przy pomocy siekania nożem). Ciasto wykładamy do formy o średnicy około 25 cm, dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Ochłodzone ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku – przez 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotowujemy masę z serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Zimną śmietankę 30 % ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i proszek śmietan – fix. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
  • Na ostudzony spód wykładamy naszą masę serowo – śmietankową. Możemy to zrobić przy pomocy rękawa cukierniczego, by była bardziej dekoracyjna.
  • Na wierzch układamy umyte i osuszone owoce. Odstawiamy do schłodzenia w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

4 komentarze

  1. pyszna, naprawdę przepyszna. krucha i delikatna

  2. aleksandra55

    bomba kaloryczna grzechu warta

  3. ależ te owoce wyglądają. tarta jak z okładki

  4. perfekcyjnapanidomu

    niebo w gębie i ślinotok! rewelacyjny smak

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*