Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem
Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami i truskawkowym ponczem

Nieco mniej popularny ale jakże przepyszny pomysł na słynny deser tiramisu. Tiramisù alle fragole z biszkoptami nasączonymi truskawkowym ponczem, kremem mascarpone i świeżymi truskawkami dekorującymi wierzch deseru. Włoski deser serwowany na zimno, po długim całonocnym schłodzeniu w lodówce. Mimo swojej kaloryczności ma w sobie orzeźwiającą lekkość za sprawą chłodnej formy i mnóstwa truskawek. Deser z powodzeniem możesz przygotować zamiast pieczenia ciasta, co świetnie sprawdzi się w ciepłe wakacyjne dni.

Truskawkowy deser tiramisu na zimno

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

390

kcal

Tiramisù alle fragole czyli najprawdziwszy włoski deser tiramisu z truskawkami. Przepyszny włoski deser na zimno o niepowtarzalnym wyglądzie.

Składniki:

  • 300 g podłużnych biszkoptów Lady Fingers

  • 300 g słodziutkich truskawek do dekoracji

  • 3 łyżki ciemnego kakao z wiatrakiem

  • TRUSKAWKOWY PONCZ
  • 300 g świeżych, słodkich truskawek

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1/2 cytryny cytryny

  • 50 ml likieru Amaretto (można pominąć i zastąpić przefiltrowaną wodą)

  • 1/2 łyżeczki Agar – agar (roślinnej żelatyny)

  • KREM MASCARPONE
  • 4 jajka

  • 6 pełnych łyżek drobnego cukru do wypieków (nie cukru pudru!)

  • ziarenka wydłubane z laski wanilii

  • 500 g serka mascarpone


Sposób przygotowania:

  • TRUSKAWKOWY PONCZ
  • Tryskawki umyj w chłodnej wodzie, osusz na ręczniku papierowym, oczyść z szypułek. Tak przygotowane truskawki przełóż do szklanej miski, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i odrobinę likieru Amaretto. Truskawkowi delikatnie wymieszaj by równomiernie rozprowadzić dodane do nich składniki.
  • Miskę szczelnie okryj przezroczystą folią spożywczą i odstaw na bok na 1 godzinę. W tym czasie truskawki puszczą nieco soku, na dnie miski wytworzy się soczysty truskawkowy poncz.
  • Agar – agar przesyp do miseczki, zalej odrobiną wody tylko do przykrycia agaru, pozostaw na 10 minut aż napęcznieje. Po tym czasie wstaw do mikrofali na 30 sekund, w celu upłynnienia roślinnej żelatyny. Mieszankę przelej do ponczu z truskawkami i wszystko razem przemieszaj.
  • KREM MASCARPONE
  • Surowe jajka umyj najlepiej wodą i płynem do mycia naczyń, delikatnie by nie uszkodzić skorupek. Następnie każde jajko ułóż na łyżce do zupy i zanurz na 3 sekundy w rondelku z wrzącą wodą. To ważny proces przygotowania jajek, które zamierzamy spożywać na surowo.
  • Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj 4 łyżki cukru, ubij je mikserem przez około 10 minut aż masa stanie się jasna i puszysta, a drobinki cukru całkowicie się rozpuszczą. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, ze środka wydrąż aromatyczne nasionka i dodaj do żółtkowej masy. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce serka mascarpone, pomiędzy dodaniem każdej kolejnej porcji zmiksuj do gładkości kremu.
  • W osobnej misie ubij białka z 2 łyżkami cukru na sztywną, białą pianę. Ubite białka przełóż do kremu z żółtek i mascarpone, wymieszaj na tym etapie delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką.
  • SKŁADANIE DESERU
  • Przygotuj prostokątną, najlepiej przezroczystą formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 25 centymetrów. Na dnie poukładaj obok siebie podłużne biszkopty. Następnie wyłóż 1/3 truskawkowego ponczu wraz z kawałkami truskawek, poncz będzie dość rzadki. Teraz czas na 1/3 porcji kremu z mascarpone, który po rozsmarowaniu oprósz gorzkim kakao.
  • Całość powtórz jeszcze 2 razy, czyli ponownie warstwa biszkoptów, truskawkowy poncz z kawałkami owoców, krem mascarpone i ciemne kakao. Po wykorzystaniu wszystkich składników i stworzeniu 3 warstw tiramisu, na samym wierzchu ułóż dekoracyjnie pozostałe 300 g świeżych truskawek. Deser tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin lub najlepiej na całą noc, po tym czasie kremy najlepiej się połączą i zestalą, tworząc jedną spójną całość.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*