Nieco mniej popularny ale jakże przepyszny pomysł na słynny deser tiramisu. Tiramisù alle fragole z biszkoptami nasączonymi truskawkowym ponczem, kremem mascarpone i świeżymi truskawkami dekorującymi wierzch deseru. Włoski deser serwowany na zimno, po długim całonocnym schłodzeniu w lodówce. Mimo swojej kaloryczności ma w sobie orzeźwiającą lekkość za sprawą chłodnej formy i mnóstwa truskawek. Deser z powodzeniem możesz przygotować zamiast pieczenia ciasta, co świetnie sprawdzi się w ciepłe wakacyjne dni.
Truskawkowy deser tiramisu na zimno
10
porcji30
min.1
godz.390
kcalTiramisù alle fragole czyli najprawdziwszy włoski deser tiramisu z truskawkami. Przepyszny włoski deser na zimno o niepowtarzalnym wyglądzie.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
300 g 300 podłużnych biszkoptów Lady Fingers
300 g 300 słodziutkich truskawek do dekoracji
3 łyżki 3 ciemnego kakao z wiatrakiem
- TRUSKAWKOWY PONCZ
300 g 300 świeżych, słodkich truskawek
3 łyżeczki 3 cukru
1/2 cytryny 1/2 cytryny
50 ml 50 likieru Amaretto (można pominąć i zastąpić przefiltrowaną wodą)
1/2 łyżeczki 1/2 Agar – agar (roślinnej żelatyny)
- KREM MASCARPONE
4 4 jajka
6 pełnych łyżek 6 drobnego cukru do wypieków (nie cukru pudru!)
ziarenka wydłubane z laski wanilii
500 g 500 serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- TRUSKAWKOWY PONCZ
- Tryskawki umyj w chłodnej wodzie, osusz na ręczniku papierowym, oczyść z szypułek. Tak przygotowane truskawki przełóż do szklanej miski, zasyp cukrem, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i odrobinę likieru Amaretto. Truskawkowi delikatnie wymieszaj by równomiernie rozprowadzić dodane do nich składniki.
- Miskę szczelnie okryj przezroczystą folią spożywczą i odstaw na bok na 1 godzinę. W tym czasie truskawki puszczą nieco soku, na dnie miski wytworzy się soczysty truskawkowy poncz.
- Agar – agar przesyp do miseczki, zalej odrobiną wody tylko do przykrycia agaru, pozostaw na 10 minut aż napęcznieje. Po tym czasie wstaw do mikrofali na 30 sekund, w celu upłynnienia roślinnej żelatyny. Mieszankę przelej do ponczu z truskawkami i wszystko razem przemieszaj.
- KREM MASCARPONE
- Surowe jajka umyj najlepiej wodą i płynem do mycia naczyń, delikatnie by nie uszkodzić skorupek. Następnie każde jajko ułóż na łyżce do zupy i zanurz na 3 sekundy w rondelku z wrzącą wodą. To ważny proces przygotowania jajek, które zamierzamy spożywać na surowo.
- Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj 4 łyżki cukru, ubij je mikserem przez około 10 minut aż masa stanie się jasna i puszysta, a drobinki cukru całkowicie się rozpuszczą. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, ze środka wydrąż aromatyczne nasionka i dodaj do żółtkowej masy. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce serka mascarpone, pomiędzy dodaniem każdej kolejnej porcji zmiksuj do gładkości kremu.
- W osobnej misie ubij białka z 2 łyżkami cukru na sztywną, białą pianę. Ubite białka przełóż do kremu z żółtek i mascarpone, wymieszaj na tym etapie delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką.
- SKŁADANIE DESERU
- Przygotuj prostokątną, najlepiej przezroczystą formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 20 x 25 centymetrów. Na dnie poukładaj obok siebie podłużne biszkopty. Następnie wyłóż 1/3 truskawkowego ponczu wraz z kawałkami truskawek, poncz będzie dość rzadki. Teraz czas na 1/3 porcji kremu z mascarpone, który po rozsmarowaniu oprósz gorzkim kakao.
- Całość powtórz jeszcze 2 razy, czyli ponownie warstwa biszkoptów, truskawkowy poncz z kawałkami owoców, krem mascarpone i ciemne kakao. Po wykorzystaniu wszystkich składników i stworzeniu 3 warstw tiramisu, na samym wierzchu ułóż dekoracyjnie pozostałe 300 g świeżych truskawek. Deser tiramisu wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin lub najlepiej na całą noc, po tym czasie kremy najlepiej się połączą i zestalą, tworząc jedną spójną całość.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Tiramisu z truskawkami i białą czekoladąBiszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
Włoskie tiramisu z kawowymi biszkoptami
Pomarańczowe galaretki z kaszą manną i agarem