Potrawy z mięsa mielonego drobiowego, są chudsze i łatwiej strawne. Doskonale sprawdzą się przypadku osób zmagających się z nadmierną masą ciała oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi (np. nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, cukrzyca).
Mięso drobiowe powinno mieć kolor bladoróżowy. Zepsute mielone mięso drobiowe ma kolor sino-żółty. Charakteryzuje się najniższą zawartością tłuszczu. Jest to doskonały produkt do gotowanych pulpetów czy kotletów, szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za tłustym mięsem. Najlepszym mięsem do kotletów mielonych z kurczaka będzie mięso z podudzia. Będzie ono mniej suche niż filet z piersi kurczaka, a przez to kotlety wyjdą bardziej soczyste. Popularne są również mielone z indyka.
Surowe mielone mięso z kurczaka w 100 gramach posiada wartość energetyczną 143 kcal. Jeśli chcemy uzyskać dobrej jakości mięso mielone drobiowe, to najlepiej samemu zmielić sobie kawałek szynki lub poprosić o to w sklepie. Nie należy kupować pakowanego, gdyż zawiera wiele wspomagaczy i spulchniaczy.