Tradycyjne kotlety mielone – mięso mielone zawsze się sprawdzi. Solidna porcja zmielonego mięsa plus garść kulinarnej fantazji to składniki na niezliczoną ilość dań odpowiednich niemal na każdą okazję – od codziennego obiadu po spotkania z przekąskami.
Tradycyjne soczyste kotlety mielone
6
porcje10
min.5
min.180
kcalSolidna porcja zmielonego mięsa plus garść kulinarnej fantazji to składniki na niezliczoną ilość dań odpowiednich niemal na każdą okazję.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
800 g 800 mięsa mielonego
3 łyżki 3 tartej bułki oraz dodatkowo do panierowania
1 1 duża cebula
1 ząbek 1 czosnku
1 łyżka 1 posiekanej natki pietruszki
1 1 jajko
przyprawa typu kucharek
1 łyżeczka 1 musztardy
czarny pieprz, pieprz ziołowy oraz majeranek
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso włóż do miski, dodaj 3 łyżki bułki tartej, musztardę, posiekaną cebulę, roztarty czosnek oraz natkę pietruszki.
- Dolej pół szklanki zimnej wody (możesz użyć śmietanki 30%, dzięki niej kotlety będą delikatniejsze i jeszcze smaczniejsze). Wbij jajko.
- Składniki w misce przypraw majerankiem, dwoma rodzajami pieprzu i przyprawą typu kucharek, opcjonalnie możesz składniki posolić. Wyrób masę. Odstaw na 10 minut.
- Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj ok. 12 kotlecików. Każdy z osobna panieruj w bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju.
- Smaż najpierw na silnym ogniu na rumiano, obróć, kiedy i ta strona ładnie się przyrumieni, zmniejsz płomień i dosmaż kotlety
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Kotlety mielone z różyczkami brokułaKotlety de volaille z masłem ziołowym
Domowe soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone z marchewką zasmażaną
Kotleciki z patisona smażone w panierce z bułką tartą
Tradycyjne gołąbki z ryżem