Przepis | Strona główna | Dania główne | Tradycyjne soczyste kotlety mielone
Tradycyjne soczyste kotlety mielone

Tradycyjne soczyste kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone – mięso mielone zawsze się sprawdzi. Solidna porcja zmielonego mięsa plus garść kulinarnej fantazji to składniki na niezliczoną ilość dań odpowiednich niemal na każdą okazję – od codziennego obiadu po spotkania z przekąskami.

Tradycyjne soczyste kotlety mielone

4 z 2 głosy
Autor: Paweł Clad Danie: KotletyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

5

min.
Kalorie

180

kcal

Solidna porcja zmielonego mięsa plus garść kulinarnej fantazji to składniki na niezliczoną ilość dań odpowiednich niemal na każdą okazję.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 800 g 800 mięsa mielonego

  • 3 łyżki 3 tartej bułki oraz dodatkowo do panierowania

  • 1 1 duża cebula

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 łyżka 1 posiekanej natki pietruszki

  • 1 1 jajko

  • przyprawa typu kucharek

  • 1 łyżeczka 1 musztardy

  • czarny pieprz, pieprz ziołowy oraz majeranek

  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:

  • Mięso włóż do miski, dodaj 3 łyżki bułki tartej, musztardę, posiekaną cebulę, roztarty czosnek oraz natkę pietruszki.
  • Dolej pół szklanki zimnej wody (możesz użyć śmietanki 30%, dzięki niej kotlety będą delikatniejsze i jeszcze smaczniejsze). Wbij jajko.
  • Składniki w misce przypraw majerankiem, dwoma rodzajami pieprzu i przyprawą typu kucharek, opcjonalnie możesz składniki posolić. Wyrób masę. Odstaw na 10 minut.
  • Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj ok. 12 kotlecików. Każdy z osobna panieruj w bułce tartej i układaj na rozgrzanym oleju.
  • Smaż najpierw na silnym ogniu na rumiano, obróć, kiedy i ta strona ładnie się przyrumieni, zmniejsz płomień i dosmaż kotlety

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*