Mięso mielone

Mięso mielone to mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli. Produkt ten zaliczany jest do grupy produktów nieprzetworzonych lub przetworzonych w niewielkim stopniu. Występuje w różnych rodzajach. Może być wieprzowe, wołowe, z indyka i kurczaka.

Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w polskich kuchniach. Często używane jest do przygotowywania farszu, które można wykorzystać na przykład do przyrządzania pierogów z mięsem, pyz z mięsem, gołąbków, ale też sajgonek czy naleśników po bolońsku. Jest też podstawowym składnikiem kotletów mielonych czy sosów do spaghetti. Mięso mielone jest źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B oraz pierwiastków: żelaza, cynku i selenu. Świeże charakteryzuje się różowym bądź czerwonym kolorem- to zasługa mioglobiny, która odpowiada za jego intensywną barwę.

Z mięsem mielonym świetnie komponują się przyprawy takie jak: papryczka chilli, ziarna kolendry, curry, majeranek i tymianek. Smak mięsa mielonego wzbogaci odrobina świeżo posiekanej pietruszki, koperku czy czosnku.

Popularne przepisy z mięsem mielonym: