Chilli con carne. Podstawa Tex-Mex

Chilli con carne. Podstawa Tex-Mex

Kuchnia tex-mex czy inaczej kuchnia teksańska to połączenie kuchni amerykańskiej i meksykańskiej – jest tutaj dużo mięsa, warzyw takich jak pomidory, papryka, fasola i kukurydza a wszystko mocno i aromatycznie przyprawione. Dania kuchni teksańskiej, podobnie jak meksykańskiej, charakteryzują się wyrazistym, bogatym w różne aromaty smakiem, są bardzo kolorowe i pożywne, często także pikantne.

Jednym ze sztandarowych dań kuchni tex-mex jest popularne także w Polsce chilli con carne, które możemy zjeść razem z kawałkiem tortilli (lub zawinięte bezpośrednio w placek) albo ryżem. Chilli con carne to danie bardzo często pojawiające się w amerykańskich barach i restauracjach typu fast-food, często różni się dodatkami oraz intensywnością smaku. Coraz powszechniej możemy spotkać je również w polskich lokalach. Z pomocą łatwego przepisu przyrządzimy je także samemu. Aby USA zawitało na stole.

Chilli con carne. Podstawa Tex-Mex

Chilli con carne. Podstawa Tex-Mex

5 z 1 głos
Danie: Danie główneKuchnia: Tex-MexTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

120

kcal

Kuchnia teksańska i kuchnia meksykańska często przenikają się. Stąd nazwa kuchni tex-mex. Przykładem takiego dania, które przeniknęło poprzez administracyjne granice jest właśnie chilli con carne.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 g 500 mielonego mięsa wołowego

  • 250 ml 250 bulionu wołowego,

  • 1 1 cebula

  • 1 ząbek 1 czosnku

  • 1 puszka 1 pomidorów krojonych (bez skórki)

  • 1 puszka 1 kukurydzy

  • 1 puszka 1 czerwonej fasoli

  • 1 1 czerwona papryka

  • 1 1 papryczka chilli

  • 2 łyżki 2 oleju

  • 2 łyżki 2 koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka 1 cukru

  • posiekana natka pietruszki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 mielonej kolendry

  • sól, pieprz i oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie chilli con carne zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w kostkę.
  • Podsmażamy cebulę na rozgrzanej olejem patelni, wrzucamy mielone mięso i smażymy, cały czas mieszając.
  • Papryczkę chilli przecinamy wzdłuż na dwie połowy, usuwamy pestki, myjemy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączamy.
  • Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, czosnek, papryczkę chilli i podlewamy bulionem. Doprawiamy przyprawami i cukrem.
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez dwadzieścia minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Po tym czasie dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
  • Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*