Kuchnia tex-mex czy inaczej kuchnia teksańska to połączenie kuchni amerykańskiej i meksykańskiej – jest tutaj dużo mięsa, warzyw takich jak pomidory, papryka, fasola i kukurydza a wszystko mocno i aromatycznie przyprawione. Dania kuchni teksańskiej, podobnie jak meksykańskiej, charakteryzują się wyrazistym, bogatym w różne aromaty smakiem, są bardzo kolorowe i pożywne, często także pikantne.
Jednym ze sztandarowych dań kuchni tex-mex jest popularne także w Polsce chilli con carne, które możemy zjeść razem z kawałkiem tortilli (lub zawinięte bezpośrednio w placek) albo ryżem. Chilli con carne to danie bardzo często pojawiające się w amerykańskich barach i restauracjach typu fast-food, często różni się dodatkami oraz intensywnością smaku. Coraz powszechniej możemy spotkać je również w polskich lokalach. Z pomocą łatwego przepisu przyrządzimy je także samemu. Aby USA zawitało na stole.