Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, rośliny wieloletniej pochodzącej z rodziny różowatych. Pochodzą z drzew uprawianych w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Stanach Zjednoczonych. Wyróżniamy dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie.
Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik, ryboflawinę, niacynę oraz składniki mineralne takie jak: potas, cynk, mangan, żelazo, potas, miedź i magnez. Obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają krążenie, wspomagają pracę układu nerwowego i odpornościowego, działają przeciwdepresyjnie, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu. Migdały są składnikiem orszady- słodkiego napoju chłodzącego, sporządzanego z migdałów, cukru i różanej lub pomarańczowej wody kwiatowej.
W formie płatków sprawdzają się jako panierka do ryb. Pokruszonymi można posypać lody lub prażone gruszki i jabłka. W postaci cieniutkich płatków sprawdzają się w roli ozdoby ciastek czy tortów. Doskonale komponują się z sałatkami, a serwowane z kurczakiem nadają mu egzotycznej nuty.