Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami
Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami

Kruche rogaliki z masą krówkową i migdałami

Krówkowa masa kajmakowa i migdały w kruchych, maślanych rogalikach. Nieskomplikowany przepis na maleńkie rogaliki, sprawdzą się jako ciasteczka na okres zbliżających się świąt wielkanocnych. U mnie w tym roku zagoszczą na świątecznym stole, zaraz obok sernika którego nie może zabraknąć.

Kruche rogaliki kajmakowe z migdałami

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

30

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

230

kcal

Maleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami.

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej

  • 150 g schłodzonego masła

  • 3 płaskie łyżeczki zwykłego cukru

  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %

  • 3 łyżki masy kajmakowej Gostyń

  • 1/3 szklanki posiekanych nożem, migdałów blanszowanych


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj do niej twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką.
  • Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu łatwiej będzie wykrawać i formować rogaliki.
  • Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na kształt okręgu. Posługując się talerzem obiadowym wytnij okręg z rozwałkowanego ciasta odpowiadający obwodowi talerza, to sprawi że rogaliki wyjdą jednakowe i równe.
  • Okręg posmaruj warstewką kajmaku, obsyp posiekanymi migdałami. Koło podziel nożem na 8 części, każdą z nich zwiń formując rogalik (zwijaj od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka).
  • Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po upieczeniu powinny być lekko rumiane. Wystudź na kratce, po studzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*