Krówkowa masa kajmakowa i migdały w kruchych, maślanych rogalikach. Nieskomplikowany przepis na maleńkie rogaliki, sprawdzą się jako ciasteczka na okres zbliżających się świąt wielkanocnych. U mnie w tym roku zagoszczą na świątecznym stole, zaraz obok sernika którego nie może zabraknąć.
Kruche rogaliki kajmakowe z migdałami
30
sztuk30
min.20
min.230
kcalMaleńkie rogaliki z ciasta kruchego, skrywające w swoim wnętrzu masę krówkową i kawałki migdałów. Rogaliki kajmakowe z migdałami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
170 g 170 mąki pszennej
150 g 150 schłodzonego masła
3 płaskie łyżeczki 3 zwykłego cukru
3 łyżki 3 kwaśnej, gęstej śmietany 18 %
3 łyżki 3 masy kajmakowej Gostyń
1/3 szklanki 1/3 posiekanych nożem, migdałów blanszowanych
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną przesiej przez sito wprost do misy. Dodaj do niej twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i kwaśną śmietanę. Zagnieć ciasto dłońmi początkowo w misie, kiedy już składniki złapią się wzajemnie wyrabiaj na blacie kuchennym podsypanym mąką.
- Zagniecione ciasto uformuj w kulkę, owiń przezroczystą folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu łatwiej będzie wykrawać i formować rogaliki.
- Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na kształt okręgu. Posługując się talerzem obiadowym wytnij okręg z rozwałkowanego ciasta odpowiadający obwodowi talerza, to sprawi że rogaliki wyjdą jednakowe i równe.
- Okręg posmaruj warstewką kajmaku, obsyp posiekanymi migdałami. Koło podziel nożem na 8 części, każdą z nich zwiń formując rogalik (zwijaj od podstawy trójkąta w kierunku wierzchołka).
- Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po upieczeniu powinny być lekko rumiane. Wystudź na kratce, po studzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku