Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun
Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

W ostatnim czasie po krakowskich osiedlach grasuje strasznie potwornie pyszny Lagun, czyli krakowski croissant. Mieszkańcy innych zakątków Polski nie mieli okazji posmakować tego potwornickiego przysmaku, ale nic straconego. Teraz każdy może przygotować Laguna w zaciszu swojego domu.

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun
Źródło: Facebook KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami

Przedstawiamy przepis na Laguna, czyli krakowskiego croissanta, który postawił na nogi Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami po zgłoszeniu anonimowej mieszkanki. Mieszkanka bała się otworzyć okna. Nic dziwnego, jego drapieżny aromat sprawia, że wychodzą z nas kulinarne zwierzęta. Spróbujcie przepis we własnym domu a my 100% dochodów z wyświetlanych na stronie z tym przepisem reklam przekażemy do Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami aby wspomóc ich w walce ze wszelkimi Lagunami spotykanymi w Krakowie.

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: FrancuskaTrudność: Średnie
Ilość

16

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

15

min.
Kalorie

280

kcal

Krakowski Lagun podbił serca Polaków i dotarł do zagranicznych mediów. Przedstawiamy więc przepis na pysznego domowego laguna z migdałami.

Składniki:

  • CIASTO NA CROISSANTS
  • 30 g masła roztopionego, ostudzonego

  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)

  • 170 ml letniej wody

  • 420 g mąki pszennej typ 450

  • 1 łyżeczka soli

  • 4 łyżki zwykłego cukru

  • 3 łyżeczki mleka w proszku

  • 250 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

  • NADZIENIE MIGDAŁOWE
  • 2 szklanki mielonych migdałów

  • 2 mniejsze jaja ściółkowe

  • 100 g słodkiej, gęstej śmietanki 36 %

  • 200 g zwykłego cukru

  • kilka kropli olejku migdałowego

  • DEKORACJA
  • 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka

  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA ROGALIKI
  • Świeże drożdże pokrusz paluszkami, wsyp do naczynia z letnią wodą i wymieszaj do rozpuszczenia tworząc coś w rodzaju zaczynu. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten etap i dodaj je bezpośrednio do przesianej mąki.
  • Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj pozostałe suche składniki: cukier, sól oraz mleko w proszku – wymieszaj je ze sobą. Wlej płynne masło oraz wodę z drożdżami, po czym zagnieć ciasto dłońmi aż stanie się gładkie. Misę z ciastem okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, odkryj misę i w sam środek ciasta uderz pięścią uwalniając bąbelki powietrza. Miseczkę z ciastek okryj tym razem przezroczystą folią spożywczą i wstaw na kolejną godzinę do lodówki.
  • Pod koniec schładzania ciasta, rozpocznij ucieranie miękkiego masła. Masło utrzyj pałką lub mikserem na puszysty krem.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na blacie podsypanym mąką pszenną na duży prostokąt. Na środek rozwałkowanego płata wyłóż całe puszyste masło. Złóż jeden bok prostokątu do środka, później drugi i ponownie rozwałkuj na prostokąt. Złóż w ten sam sposób, tym razem bez masła w środku.
  • Złożoną kostkę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na jeszcze 1 godzinę.
  • MIGDAŁOWE NADZIENIE
  • Mielone migdały, jajka, słodką śmietankę, cukier oraz olejek migdałowy zmiksuj aż otrzymasz gładką pastę.
  • Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń od nasady w kierunku wierzchołka trójkąta.
  • Rogaliki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw rogaliki do wyrośnięcia przez kolejną godzinę (powinny znajdować się w cieple, bez przeciągów).
  • Wyrośnięte rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem, obsyp płatkami migdałowymi. Blaszkę z croissantami wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 190 stopni na 15 minut. Jeśli podczas pieczenia rogaliki zbyt szybko zaczną się rumienić, przykryj je sreberkiem, by miały szansę upiec się jednocześnie w samym środku.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Rogaliki możesz upiec też w wersji solo, bez migdałowego nadzienia ani płatków migdałowych na wierzchu. Takie zwykłe, suche rogaliki świetnie smakują z dżemem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image