Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun
Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

W ostatnim czasie po krakowskich osiedlach grasuje strasznie potwornie pyszny Lagun, czyli krakowski croissant. Mieszkańcy innych zakątków Polski nie mieli okazji posmakować tego potwornickiego przysmaku, ale nic straconego. Teraz każdy może przygotować Laguna w zaciszu swojego domu.

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun
Źródło: Facebook KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami

Przedstawiamy przepis na Laguna, czyli krakowskiego croissanta, który postawił na nogi Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami po zgłoszeniu anonimowej mieszkanki. Mieszkanka bała się otworzyć okna. Nic dziwnego, jego drapieżny aromat sprawia, że wychodzą z nas kulinarne zwierzęta. Spróbujcie przepis we własnym domu a my 100% dochodów z wyświetlanych na stronie z tym przepisem reklam przekażemy do Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami aby wspomóc ich w walce ze wszelkimi Lagunami spotykanymi w Krakowie.

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

Croissant z migdałami. Pyszny krakowski Lagun

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: FrancuskaTrudność: Średnie
Ilość

16

sztuk
Przygotowanie

1

godz. 
Pieczenie

15

min.
Kalorie

280

kcal

Krakowski Lagun podbił serca Polaków i dotarł do zagranicznych mediów. Przedstawiamy więc przepis na pysznego domowego laguna z migdałami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • CIASTO NA CROISSANTS
  • 30 g 30 masła roztopionego, ostudzonego

  • 10 g 10 świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)

  • 170 ml 170 letniej wody

  • 420 g 420 mąki pszennej typ 450

  • 1 łyżeczka 1 soli

  • 4 łyżki 4 zwykłego cukru

  • 3 łyżeczki 3 mleka w proszku

  • 250 g 250 miękkiego masła w temperaturze pokojowej

  • NADZIENIE MIGDAŁOWE
  • 2 szklanki 2 mielonych migdałów

  • 2 2 mniejsze jaja ściółkowe

  • 100 g 100 słodkiej, gęstej śmietanki 36 %

  • 200 g 200 zwykłego cukru

  • kilka kropli kilka olejku migdałowego

  • DEKORACJA
  • 1 1 roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka

  • płatki migdałów


Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA ROGALIKI
  • Świeże drożdże pokrusz paluszkami, wsyp do naczynia z letnią wodą i wymieszaj do rozpuszczenia tworząc coś w rodzaju zaczynu. Jeśli używasz drożdży instant, pomiń ten etap i dodaj je bezpośrednio do przesianej mąki.
  • Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj pozostałe suche składniki: cukier, sól oraz mleko w proszku – wymieszaj je ze sobą. Wlej płynne masło oraz wodę z drożdżami, po czym zagnieć ciasto dłońmi aż stanie się gładkie. Misę z ciastem okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, odkryj misę i w sam środek ciasta uderz pięścią uwalniając bąbelki powietrza. Miseczkę z ciastek okryj tym razem przezroczystą folią spożywczą i wstaw na kolejną godzinę do lodówki.
  • Pod koniec schładzania ciasta, rozpocznij ucieranie miękkiego masła. Masło utrzyj pałką lub mikserem na puszysty krem.
  • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na blacie podsypanym mąką pszenną na duży prostokąt. Na środek rozwałkowanego płata wyłóż całe puszyste masło. Złóż jeden bok prostokątu do środka, później drugi i ponownie rozwałkuj na prostokąt. Złóż w ten sam sposób, tym razem bez masła w środku.
  • Złożoną kostkę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na jeszcze 1 godzinę.
  • MIGDAŁOWE NADZIENIE
  • Mielone migdały, jajka, słodką śmietankę, cukier oraz olejek migdałowy zmiksuj aż otrzymasz gładką pastę.
  • Zimne ciasto rozwałkuj na blacie kuchennym na grubość 6 mm. Płat ciasta pokrój na 16 trójkątów, na każdym rozsmaruj migdałowy krem, zwiń od nasady w kierunku wierzchołka trójkąta.
  • Rogaliki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę okryj bawełnianą ściereczką i pozostaw rogaliki do wyrośnięcia przez kolejną godzinę (powinny znajdować się w cieple, bez przeciągów).
  • Wyrośnięte rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem, obsyp płatkami migdałowymi. Blaszkę z croissantami wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 190 stopni na 15 minut. Jeśli podczas pieczenia rogaliki zbyt szybko zaczną się rumienić, przykryj je sreberkiem, by miały szansę upiec się jednocześnie w samym środku.

Uwagi:

  • Rogaliki możesz upiec też w wersji solo, bez migdałowego nadzienia ani płatków migdałowych na wierzchu. Takie zwykłe, suche rogaliki świetnie smakują z dżemem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*