Mleko kokosowe to popularny składnik spożywczy, stosowany w kuchni krajów Azji Południowo-wschodniej, zaś w innych krajach dostępny w postaci puszkowanej. Otrzymuje się je poprzez zalanie gorącą wodą miąższu orzecha kokosowego i odciśnięcie przez gazę. Ma biały kolor, gęstą kremową konsystencję i charakterystyczny kokosowy smak oraz aromat.
Zawiera witaminy z grupy B, niewielkie ilości witaminy C, niacynę, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: mangan, miedź, fosfor, magnez, żelazo i selen. Wytwarza się go w wersji pełnotłustej i częściowo odtłuszczonej. Jest wysokokaloryczne. Mleko kokosowe obniża poziom złego cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krwionośny i masę ciała, wzmacnia metabolizm, zmniejsza dolegliwości bólowe oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Idealnie nadaje się do wielu potraw. Zagęszcza sosy i zupy, wzbogaca ich smak oraz nadaje przyjemną kremową teksturę, doskonale łagodzi smak pikantnych przypraw. Jest znane z azjatyckiego curry.
Można je stosować do deserów, koktajli,użyć jako bazy do lodów, dodać do kawy i owsianki. Mleko kokosowe jest dobrym rozwiązaniem dla alergików i osób które nie tolerują laktozy z mleka krowiego.