Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to jest produkowane ze blanszowanych migdałów i wody. Ma lekko słodkawy, delikatny smak, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Jest niskokaloryczne i nie zawiera laktozy. Zawiera witaminy A, D i E, witaminy z grupy B, foliany oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo.

Mleko migdałowe chroni organizm przed wolnymi rodnikami,wpływa na funkcji poznawcze, wspomaga pracę układu krążenia i cukrzycy typu II, reguluje ciśnienie krwi oraz wspiera układ immunologiczny. Pomoże ono przy zaparciach, problemach z trawieniem, wzdęciach, przy wrzodach, nadkwasocie lub refluksie żołądkowo-przełykowym. Największym zainteresowaniem cieszy się wśród wegetarian. Mleko migdałowe jest zamiennikiem mleka krowiego. Świetnie sprawdza się jako baza do owsianek, dodatek do słodkich wypieków czy aromatycznej kawy.

Można również pić je samo bez żadnych dodatków. Mleko migdałowe można doprawiać wg uznania, dodając do niego cukier, miód, wanilię, kakao itp.polecany jest osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia oraz diabetykom.

Przepis z mlekiem migdałowym